Jak wynika z komunikatu prasowego, będzie można poznać kulinarne historie lub wziąć udział w degustacjach, odwiedzając różne wydarzenia gastronomiczne organizowane w ramach Tygodnia Gastronomii, który odbędzie się w dniach 6–12 listopada.
Każdy wybierze wydarzenie, które mu się podoba. Organizatorzy zachęcają do pośpiechu z rezerwacją miejsc, gdyż ich liczba szybko się zmniejsza.
Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, kim jesteś
Muzeum Narodowe Pałacu Panów Wielkiego Księstwa Litewskiego zaprasza na dwie wycieczki tematyczne „Kuchnia panów – od codzienności do luksusu”, podczas których można poznać kuchnię Pałacu. Lordów i odkryj, jaką rolę pełniło jedzenie w pałacu, a jednocześnie w społeczeństwie.
„Wprowadzimy Państwa w starożytną kulturę jedzenia, związaną z władcami, a jednocześnie postaramy się wyjaśnić pochodzenie takich powiedzeń, które przetrwały do dziś, jak np. „Powiedz mi, co jesz – ja „będę powiedz kim jesteś”, dlaczego mówi się, że jedno jedzenie należy dać przyjacielowi, drugie wrogowi itd. – powiedziała główna przewodniczka Laura Grybauskaitė.
Wielu będzie zaskoczonych, gdy pozna menu liderów. „Przykładowo istnieją zapisy, że na obiad Jagiełło podano 1 wół, 2 barany, 60 kur, 200 jaj, 3 litry masła, 3 litry kwaśnej śmietany, 4 gęsi, 4 koguty itp. To był tylko obiad dla jednego przywódcy.
W tamtym czasie żywność miała ogromne znaczenie nie tylko jako element niezbędny do przetrwania, ale także jako wskaźnik wyraźnego wykluczenia społecznego. Bardzo często nadmierna ilość jedzenia łączona była z manifestacją statusu społecznego – precyzuje przewodnik.
Na zakończenie wizyty na gości czeka krótka atrakcja: poproszono ich o obejrzenie, powąchanie przypraw i odgadnięcie, czym są. Innymi słowy, zdaniem L. Grybauskaitė, zwiedzający będą mogli sprawdzić, czy nadają się do pracy w roli szefów kuchni Pałacu Lordów.
Wycieczki odbędą się 9 i 11 listopada.
Od owsianki Guryev po barszcz prezydencki
Historyczna prezydencja Republiki Litewskiej w Kownie 9 listopada. zaprasza na wycieczkę opowiadającą historię „Od owsianki Gurjeva do barszczu prezydenckiego: opowieści kulinarne z pałacu prezydenckiego”.
Budynek Pałacu Prezydenckiego w Kownie ma ponad 170 lat. W tym okresie zmienił się niejeden mistrz podniebienia, podobnie jak świat gastronomii.
Aleja XIX w., koniec XX w. kiedy w pałacu rezydowali namiestnicy Kowna, pachniało migdałami, a języki gości pachniały owsianką Gurjev. W czasie I wojny światowej, kiedy w budynku mieściła się kantyna niemieckich oficerów i klub kasyno, na stole gościły tłustsze sznycle.
W tym czasie, gdy w latach 1918-1940 w pałacu osiedlali się prezydenci wraz z rodzinami – wybory gastronomiczne pałacowego szefa kuchni zostały ustalone i dostosowane do gustów ich rodzin – w palecie dań pojawiły się także proste barszcze czy latte. Jednak haute cuisine ujawniła się w całej okazałości podczas oficjalnych przyjęć prezydenckich, podczas których gościom oferowano menu składające się z od 5 do 11 dań.
Czy dzięki opowieściom gastronomicznym będzie można odkryć, co było oferowane podczas „faivokliokai”? Jakie produkty znajdowały się w piwnicy z alkoholami prezydenta? Jak na bankiecie trzeba było wiedzieć, której pani towarzyszyć będzie do stołu i z którą zatańczy po raz pierwszy. Przy jakich okazjach na stołach prezydentów serwowano prosiaka?
A na każdego przechodzącego czekają jeszcze ciekawsze historie pachnące kawą, cynamonem i wanilią!
Znajomość miliardów kuchni
„To będzie ekskluzywna, wyjątkowa i niepowtarzalna kolacja” – zaprasza Tomas Rimvydis, szef kuchni restauracji Ertlio namas.
6 listopada wraz z profesorem Rimvydasem Laužiksem przygotowuje wykwintną kolację, wypełnioną opowieściami o miliardach wpływów kuchni litewskiej. Klasztor Bazylionów powstał w Wilnie w XVII wieku.
„Zbliża się mroczny, spokojny i jednoczący czas poprzedzający wielkie zimowe święta – narodziny Chrystusa. Do degustacji wybraliśmy bazillionowe menu, gdyż wiąże się ono głównie z postem dania.
Kuchnia bazyliowa jest naprawdę nieznana, ciekawa i niepowtarzalna. Podczas kolacji będzie można nie tylko skosztować potraw przygotowanych na podstawie źródeł historycznych, podziwiać niezwykłe i ciekawe smaki, kolory i zapachy, ale także poznać dziedzictwo bazillionów, ich wkład w kuchnię litewską” – powiedział. T. Rimvydisa.
Znajomość kuchni bazillionowej czeka na Ciebie podczas kolejnego wydarzenia Tygodnia Gastronomii – edukacji poświęconej Petersburgowi. na rok Józefa. Przygotowali go A. Laužikienė i R. Laužikas.
„8 listopada W warsztacie kulinarnym ugotujemy miliardy dań z postnego menu XVIII-wiecznego klasztoru. Będzie to barszcz naciowy z „kolbami”. Podczas szkolenia nie tylko wspólnie ugotujemy to danie, ale też Wam opowiemy o kuchni i życiu codziennym milionów ludzi” – powiedziała A. Laužikienė.
Gdzie w Wilnie poczułeś zapach kawy?
Przewodnik Anželika Laužikienė zaprasza miłośników kawy i historii na wycieczkę „Kawa, kawiarnie, cukier i desery w Starym Wilnie”. Podczas niej opowie, kiedy i gdzie w Wilnie pojawiły się pierwsze kawiarnie, kto był największym miłośnikiem kawy, a kto w ogóle jej nie mógł pić. „Jeden przypadek jest szczególnie interesujący, bo słynny profesor Uniwersytetu Wileńskiego niemal otruł się kawą” – wspomniała A. Laužikienė.
Spacerując po starówce, uczestnicy wycieczki będą mogli zobaczyć miejsca, w których dawniej sprzedawano kawę lub gdzie znajdowały się najpopularniejsze kawiarnie czy słodycze.
A jakie smakołyki były wówczas najpopularniejsze i najsmaczniejsze? Ile kosztuje kawa i jakie zamienniki kawy wynaleziono? „Zaczynając więc od pierników, bobów i ciastek, przenosimy się także do świata czekolady, do słynnej fabryki Bunimovići „Viktoria”, której produkcja zdobyła złote medale na wystawie w Paryżu w 1900 roku. Kto jest teraz w tym budynku? I gdzie były sklepy tej marki? Dowiecie się wszystkiego, kiedy przyjedziecie na tę wycieczkę”, zaprasza A. Laužikienė.
11 i 12 listopada odbędą się dwie wycieczki.
„Czy Žemaitė była góralką?”
„Lubię powtarzać, że Poniewież to stary, dobry dębowy stół, ale nakryty obrusem, który wymaga specjalnych osobowości lub okoliczności, aby wydobyć i ujawnić siłę i urok dębu. Mamy nadzieję, że ten tydzień gastronomiczny zainspiruje gości miasta do przybycia zobaczyć innego Poniewieża – pamiętającego przemysłową przeszłość, nadającego sens epoce kulturalnej i rozwijającego różne pomysły kulinarne.
W mieście Poniewież wydarzenia „Tygodnia Gastronomicznego” staną się swoistym życzeniem zarówno społeczności miasta, jak i gości: „Poniewież, pyszne!” Cóż, mój zespół i ja pomożemy również podnieść prestiż miasta i stać się uczciwymi gawędziarzami dla głodnej publiczności. Tym bardziej, że ten rok 2023 jest dla naszego regionu wyjątkowy – 700-lecie Auksztoty” – mówi Miglė Gruzdenė, menadżerka restauracji Vasaris.
W tej restauracji 10 listopada o godzinie 18:00. odbędzie się kolacja degustacyjna „Was Žemaitė auksaitaite”.
„Zadając tak retoryczne i w dobrym tego słowa znaczeniu sarkastyczne pytanie, zaprosimy naszych gości do przeżycia kolejnej radości odkrywania: historii poprzez gastronomię. Kolację degustacyjną poprowadzi profesor Rimvydas Laužikos, badacz znanego dziedzictwa kulinarnego w kraju. To z nim poznaliśmy całą gastronomiczną zawartość tego obiadu” – wyjaśnia dyrektor restauracji Miglė.
Dania obiadowe opowiedzą historię czterech osobistości ubiegłego stulecia. Opracowując menu, musieliśmy długo analizować zarówno literaturę historyczną, notatniki znanych osób znajdujące się w funduszach archiwalnych, jak i źródła muzealne.
„To wszystko nadaje szczególny smak naszej teraźniejszości, bo tylko poznając swoje korzenie, można się rozwijać, dodawać nowoczesności tradycjom i rozwijać pozytywne zmiany”. Dla radości odkrywania gości wieczoru odłóżmy na bok retoryczne, ale istotne pytanie dotyczące kolacji – pisarka Žemaitė aukštaitė?” – intryguje kierownik restauracji.
Pan Gruzdenė był szczęśliwy, że kolacją degustacyjną zainteresowała się już grupa koneserów gastronomii, dziennikarzy i mieszkańców miasta. „Wszyscy są mile widziani, pospieszcie się i zarezerwujcie stolik na podróż do przestrzeni smaków dla smakoszy” – nalegała.
Gastronomiczna podróż pociągiem
Kolej wąskotorowa Aukštaitija, zwana po prostu Siauruks, połączona jest z „Tygodniem Gastronomicznym”, który szybko zyskuje na Litwie popularność. Wszystkich smakoszy z kraju i zagranicy zapraszamy na „wycieczkę gastronomiczną” po Siaurusie, od stacji wąskotorowej Panevėžys do Anykščiai, przejazd przez przystanki Surdegis, Troškūnai i Anykščiai oraz odkrywanie litewskiego dziedzictwa kulinarnego.
Podczas podróży z Poniewieża do Anykščias i z powrotem pasażerowie mogą delektować się wyjątkowym jedzeniem, deserami i napojami na stacjach kolejki wąskotorowej Raguvėlė, Surdegi, Troškūnai i Anykščiai. „Čičinska Kepsnio” i gotowanych przekąsek będzie można spróbować tylko w stolicy Aukštaitija.
Będzie można także zapoznać się z doznaniami gastronomicznymi przywiezionymi z Francji przez legendarnego reżysera Juoza Miltinisa, słynącego z gastronomicznego gustu – pasażerowie Siauruka będą mogli skosztować deseru przywiezionego na Litwę przez Maestro.
Trasa degustacyjna odbędzie się 11 listopada.
Degustacja w Château de Panemune
Na Zamku Panemune będzie można nie tylko zobaczyć piwnice z winami, ale także wziąć udział w degustacji win węgierskich. Dlaczego właśnie węgierski?
W 1597 roku Panemune kupił kupiec pochodzenia węgierskiego Janušas Eperješas, który przybył na Litwę za panowania Stefana Batora. Po uzyskaniu obywatelstwa litewskiego, po uzyskaniu szlachectwa, objął stanowisko agenta nieruchomości w Žemaitiji i poślubił szlachciankę Uršulė Gecaitė.
Po rozbiórce starego zamku murowanego zbudowano nowy zamek renesansowy. Uważa się, że budowę zamku rozpoczęto w 1604 r. według projektów holenderskiego architekta Petera Nonharta – jednego z najsłynniejszych architektów działających wówczas na Litwie. Według jego projektu zleconego przez wielkich książąt w XVII wieku. W pierwszej kolejności odbudowano także Pałac Zamku Dolnego w Wilnie.
Zwiedzających zapraszamy do zwiedzania starożytnych renesansowych piwnic z winami zamku, a ponieważ zostały one zbudowane przez Węgrów, 11 listopada organizowana jest degustacja węgierskiego wina, którą poprowadzi znawca wina Jūratė Sprindžiūnaitė.
„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.