Podczas festiwalu Šaltibarščių na mieszkańców Wilna czeka mnóstwo rozrywek: od lodowiska Šaltibarščių po międzynarodowe wystawy

Stu partnerów zaoferuje ekskluzywne zajęcia i wydarzenia związane z zimnem. W głównej przestrzeni imprezy, znajdującej się u podnóża góry Bastėja, w największej sztucznej misie lodowej będzie działać zjeżdżalnia, a wystąpią najpopularniejsi litewscy DJ-e. Festiwal ubarwią również wyjątkowe desery oferowane przez partnerów, łączące w sobie smaki koloru różowego i odmrożonego.

Festiwal odbędzie się w całym Wilnie, a centralna lokalizacja znajduje się w pobliżu Rynku Tymos

Festiwal Saltiborščių w Wilnie to doskonała okazja do przypomnienia i świeżego spojrzenia na kulinarne dziedzictwo miasta. Festiwal nie tylko pomoże zrozumieć tradycyjną litewską kulturę zup, ale także nada jej nowe kolory poprzez różne działania. Według Ingi Romanovskienė, szefowej Agencji Rozwoju Turystyki Miasta Wilna i Rozwoju Biznesu „Go Vilnius”, impreza ma stać się coroczną tradycją, wciągając całe miasto w wir rozrywki.

„Ideę takiego święta opracowaliśmy dość dawno, jeszcze przed poprzednimi ograniczeniami kwarantannowymi. Šaltibarščiai to wyjątkowa zupa, która ma nawet swoją własną nazwę kolorystyczną, dlatego wybierając tak jasną formułę festiwalu, chcemy stworzyć nowa tradycja w Wilnie – radośnie i wesoło rozpocząć lato. Zupa ta, będąc jedną z ulubionych potraw na Litwie, zasługuje na uroczystość poświęconą jej w stolicy kraju. Tym bardziej, że mówi się o štilibaršči ze względu na jej wyjątkowy smak i niezwykłą kolor rozprzestrzenia się coraz szerzej za granicą. Mamy nadzieję, że w przyszłości ten festiwal zaprosi do Wilna jeszcze więcej zagranicznych gości” – mówi w komunikacie prasowym I. Romanovskienė, dyrektor Go Vilnius.

Najlepsze kostiumy odmrożenia zostaną nagrodzone

Wspomniane trangs zaproszą Cię na wileński festiwal šaltibarščių, ubrany w jaskrawe kolory i kostiumy inspirowane zupą. Mieszkańcy Wilna i goście miasta będą mieli okazję zjechać z góry Bastėja na specjalnym lodowisku. Jako pierwsi spróbują go zarejestrowani uczestnicy festiwalu, ubrani w efektowne kostiumy. Właściciele najpiękniejszych strojów zostaną nagrodzeni, a główną nagrodą konkursu jest lot balonem. Już teraz można zarejestrować się do konkursu tutaj. Po zawodach każdy będzie mógł spróbować swoich sił na lodowisku.

Centralna przestrzeń wydarzenia rozciągać się będzie od góry Bastėjas do parku Kūdrai. W przestrzeni znajdzie się strefa dla dzieci z trampolinami i strefą odpoczynku. W Parku Kūdrui nie zabraknie wózków z jedzeniem, a na targach Tymos i Paupios na uczestników imprezy czekać będą ekskluzywne występy DJ-ów, zapraszające wszystkich do tańca.

Restauracje zaskoczą Cię różnymi deserami šliboršči

Od mrożonych lodów po różowe napoje stworzone specjalnie na festiwal, festiwalowi goście mogą skosztować różnorodnych deserów związanych z tematyką tradycyjnej litewskiej zupy. Jednym z nich jest glazurowany tort barszczowy stworzony przez piekarnię Patore sesės. Według kierownika restauracji, Rasy Kalinauskaitė, pomysł ten zrodził się po wysłuchaniu próśb gości o sprzedaż tradycyjnej litewskiej zupy w piekarni.

„Pomysł na ciasto zrodził się w upalny letni dzień, kiedy nasi klienci, którzy wpadali na deser, pytali nas, czy nie zaczęliśmy jeszcze robić zimnych batoników. Wpadliśmy więc na pomysł, aby zrobić dla nich tę zupę, ale w formie ciasta.Ciasto zawiera wszystkie składniki na polewę,a podstawą są ziemniaki.W smaku ciasto przypomina barszcz na zimno, a ponieważ ta popularna zupa ma teraz swoje własne przyjęcie, pomyśleliśmy czym byłaby impreza bez tortu, więc damy go wszystkim” – powiedziała o pomyśle R. Kalinauskaitė, dyrektorka Patore sesės.

Lody to jeden z najstarszych zachowanych deserów, który nasi przodkowie aromatyzowali w starożytności różnymi dodatkami: pistacjami, orzechami, kwiatami śliwy węgierskiej. Z okazji święta Šaltibarščių restauracja „Mykolo 4” postanowiła improwizować i stworzyć lody o smaku tradycyjnej zupy litewskiej. Według kierownika restauracji, Zity Rimikeė, lody przypominają prawdziwą wersję zupy.

„Przepis na šaltibarščių, tak jak go teraz jemy, pojawił się prawdopodobnie dopiero w okresie międzywojennym, ale zainspirowani ich historią postanowiliśmy zrobić lody przypominające tę zupę. Oczywiście trudno będzie oddać prawdziwy smak , więc improwizujemy i szukamy najlepszej opcji. Zapewniamy, że lody będą smaczne i przyjemne dla oka, a my postaramy się zrobić ich tyle, aby starczyło dla wszystkich obecnych” – powiedziała kierownik restauracji Z. Rimiekė o produkcja lodów o smaku šaltiborščių.

Różnorodne desery, napoje i rozrywki inspirowane mroźnymi zimami powitają gości w różnych piekarniach i restauracjach w całym mieście. Na przykład w czasie festiwalu Crustum zaproponuje odwiedzającym pączki wyglądające jak talerz odmrożenia, a sieć kawiarni Vero Cafe zaprosi do spróbowania różowego latte, które łączy w sobie odcienie odmrożenia i niepowtarzalny smak. Eskedar Coffee rozpocznie festiwal wcześniej, bo już 8 czerwca. zapraszając gości do wzięcia udziału w różowej kolacji. W pozostałe dni na gości kawiarni czekać będą warsztaty malowania koszulek oraz specjalne różowe menu.

Niekończące się przeżycia i rozrywka na festiwalu šaltibarščių

Kolor shaltibarščių jest jedyny i nie można go z niczym mieszać, uzyskuje się go przez połączenie czerwonych i fioletowych fal. Z okazji święta Šaltibarščiai zespół Muzeum Energii i Techniki wygłosi wykład o jego genezie. Podczas wykładu pogłębione zostaną ćwiczenia z fizyki oraz przeprowadzone zostaną różnorodne eksperymenty, podczas których pracownicy muzeum ujawnią, jak pojawia się ta barwa. Zdaniem dyrektora muzeum Mykolasa Bitricka wykład nie tylko ułatwi zrozumienie przemian barwnych, ale także rozbudzi zainteresowanie uczniów karierą naukową.

„Często nauka lub technologia są wyobrażane jako złożone i nieciekawe elementy. Na angażujących warsztatach przedstawiamy naukę w prosty i zrozumiały sposób. Włączając naukę w zabawne obchody miejskie, takie jak festiwal šaltiborščių, możemy wzbudzić zainteresowanie całego społeczeństwa w dyscyplinach STEM (nauki przyrodnicze, technologie, inżynieria i matematyka), podnoszą ich atrakcyjność, rozwijają umiejętności ludzi, zwłaszcza dzieci w wieku szkolnym” – wyjaśnia dyrektor Muzeum Energii i Pan Bistrick Technology.

Na festiwalu Šaltibarščiai odzwierciedlone zostaną nie tylko naukowe założenia, ale i duch sztuki – podczas festiwalu w Užupi, w projekcie Jonasa Mekosa, interdyscyplinarna wystawa sztuki litewskiego artysty Sije Verskisa, poświęcona samochodom wyścigowym i jedzenie będą otwarte. Jak mówi Miglė Rusteikaitė, przedstawicielka projektu Jonos Mekos, odwiedzający podczas festiwalu nie tylko zobaczą zmienioną ulicę, ale także doświadczą wielu odkryć.

„Podczas festiwalu Šaltibarščiai szkic Jonasa Meko stanie się „Snem o różowym szkicu”. Przez cały dzień będzie można podziwiać wystawę sztuki konceptualnej w restauracji Le Mans, wystawę sztuki różowej w Galerii AP oraz do obejrzenia różowego jedwabnego dywanu w Galerii Cita.W trakcie imprezy Olfactory wprowadzi zwiedzających w magię różanych zapachów, a w galerii malarza Audriasa Grazisa goście zgromadzą się, by medytować przed różowa tablica. Przez cały dzień imprezy publiczność będzie mogła zobaczyć imponującą ekspozycję – różowe Porsche 911 RS, które będzie zaparkowane obok zlokalizowanego właśnie tutaj garażu 911 – wyjaśnia lider imprezy Mr. projekt Rusteikaitė.

Różnorodne działania nie będą ograniczać się tylko do eksperymentów – Litewskie Centrum Uczniów i Młodzieży zaprosi młodych uczestników Festiwalu Saltibarščiai na różową dyskotekę. W międzyczasie starsi goście zostaną zaproszeni do uprawiania zumby, jogi lub innych sportów w kolorze odmrożenia na Białym Moście. Love bar i Naked mule z nowoczesnymi koktajlami bezalkoholowymi stworzonymi specjalnie na festiwal šaltiborščių będą czekać na spragnionych sportu gości odwiedzających miasto. Wieczorem na uczestników imprezy czeka ekskluzywny koncert Leona Somowa w Parku Kūdrų, gdzie usłyszą program utworów zapraszających do tańca.

Becket Edwardsone

„Ewangelista kulinarny. Miłośnik podróży. Namiętny gracz. Certyfikowany pisarz. Fan popkultury”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *