Kobiety jadły 340 g jogurtu dziennie: jak to wpłynęło na ich zdrowie

Jak wynika z komunikatu prasowego A, badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wisconsin i opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że codzienne spożywanie 340 gramów niskotłuszczowego jogurtu zmniejsza kilka biomarkerów stanu zapalnego u kobiet przed menopauzą z prawidłową masą ciała i nadwagą.

Jest to ważne, ponieważ przewlekłe zapalenie może zaostrzyć zaburzenia metaboliczne i powiązane z nimi choroby, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia, które stanowią główne problemy zdrowia publicznego, podaje milkreporter.com.

Według naukowców wyniki te są spójne z badaniami obserwacyjnymi, które pokazują, że produkty mleczne, niezależnie od zawartości tłuszczu, wiążą się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Jogurt od dawna polecany jest jako zdrowy deser, przekąska czy jedna z najlepszych opcji śniadaniowych.

W prawidłowej równowadze jelitowej codzienne spożywanie jogurtów z żywymi kulturami bakteryjnymi pomaga skolonizować jelito „dobrymi” bakteriami i poprawić jego funkcjonowanie.

Naukowcy twierdzą, że żywe kultury bakterii znajdujące się w jogurcie mogą zmniejszać ilość czynników rakotwórczych w organizmie człowieka.

Podobnie jak inne produkty mleczne, jogurt jest źródłem białka, wapnia, potasu i magnezu.

Ma niską zawartość sodu, który podnosi ciśnienie krwi. Ponadto nawet pełnotłusty jogurt ma niską zawartość cholesterolu.

Aktywne żywe kultury bakteryjne w jogurcie uwalniają enzymy rozkładające laktozę, cukier mleczny, dzięki czemu jest on tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Dena Huxleye

„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *