Eksperci ds. zdrowia zgadzają się, że jagody dobrze wzmacniają nasz układ odpornościowy. Borówki szczególnie pomagają oczom, obniżają poziom cukru we krwi i pomagają przy chorobach dróg moczowych, cukrzycy czy anemii. Farmaceutka Eurovaistinė Elvyra Ramaškienė dodaje, że zgodnie z komunikatem prasowym można spożywać i wykorzystywać nie tylko jagody, ale także pędy i liście borówki amerykańskiej.
„Jagody zawierają dużo witamin: C, P, B1, B2 i innych. Jagody i liście borówki są bogate w minerały takie jak sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz wiele kwasów organicznych, fermentów i barwników. Jest to jagoda pomaga w leczeniu różnych problemów zdrowotnych” – wyjaśnia specjalistka ds. farmacji E. Ramaškienė.
Jagody pomagają na wiele problemów zdrowotnych
Farmaceuta twierdzi, że te dzikie jagody doskonale poprawiają metabolizm i usuwają szkodliwe związki z organizmu. Borówki nadają się zatem do leczenia kamieni, reumatyzmu czy jaskry.
„Jagody nadają się do kompleksowego leczenia ostrych i przewlekłych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza biegunki. Jagody pomagają leczyć wrzody żołądka i dwunastnicy. Jagody obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają przepływ krwi do żył i naczyń włosowatych” – wyjaśnia przedstawicielka Eurovaistinė.
Przeciwutleniacze zawarte w jagodach wzmacniają również naczynia włosowate siatkówki, chronią oczy przed szkodliwym wpływem środowiska oraz wspomagają siatkówkę i optyczny układ nerwowy. Dlatego osobom cierpiącym na choroby oczu zaleca się regularne spożywanie jagód.
Herbata z liści chabra może również zapewniać korzyści zdrowotne. „Stosuje się go przy kaszlu, cukrzycy, nudnościach, bólach brzucha, zapaleniu moczowodów, biegunce, krwawieniu. Napar z liści chabra jest odpowiedni przy stanach zapalnych pęcherza moczowego, cukrzycy. „Sok z jagód nadaje się do płukania przy stanach zapalnych dróg moczowych błonę śluzową i okłady z rozdrobnionych jagód są pomocne przy takich chorobach jak łuszczyca, egzema, oparzenia słoneczne i pryszcze” – wyjaśnia E. Ramaškienė.
Po złożeniu utrzymuje się do 5 dni
Jeśli zdecydujesz się wybrać sam do lasu na jagody, warto wiedzieć, że borówki rosną zwykle na żyznej, kwaśnej i wilgotnej glebie. Chabry znajdziesz w słonecznym lesie brzozowym, sosnowym czy świerkowym.
„Jagody zbiera się w lipcu-sierpniu przy suchej pogodzie, po wyschnięciu rosy. Jagody można przechowywać tylko przez 5 dni, po czym tracą swoje korzystne właściwości i stają się bezużyteczne. Jagody można suszyć, w tym celu należy je przygotowane, umyte i nie wysuszone, pozostawione w wentylowanym pomieszczeniu, pod blaszanym dachem, wykończone w suszarce w temperaturze do 60 stopni” – radzi farmaceuta E. Ramaškienė. w Eurovaistinės.
Dzikie jagody są świetną alternatywą dla słodyczy
Jagody zawierają mało cukru i kalorii, są przydatne dla dobrej pracy jelit, więc dla tych, którzy chcą poprawić swoją sylwetkę, jagody na pewno nie zaszkodzą, a jedynie pomogą osiągnąć pożądane rezultaty.
„Zaleca się spożywanie jagód z umiarem. Zaleca się podawać dzieciom od 6. miesiąca życia. Zaleca się spożywanie jagód w małych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy zapominać, że jagody zawierają barwniki, dlatego też ludzie cierpiący na różne choroby powinni monitorować ilość spożywanych jagód” – wyjaśnia farmaceuta.
Należy pamiętać, że duża ilość jagód może nasilić działanie stosowanych leków i zaburzyć równowagę organizmu. Najlepiej codziennie jeść szklankę świeżych jagód lub pić od 1 do 2 szklanek świeżego, niesłodzonego soku z jagód.
„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”