Jak wynika z ustaleń Centrum Badań nad Rakiem (IARC), opublikowanych w poniedziałek w czasopiśmie Lancet, kilka badań potwierdza to powiązanie.
„Nasze ustalenia potwierdzają długoterminowe zalecenia zdrowia publicznego dotyczące minimalizacji spożycia mięsa” – stwierdził w oświadczeniu dyrektor IARC Christopher Wild.
Większość raportów na temat związku mięsa z rakiem jest łagodzona sceptycyzmem, ale IARC stwierdza bez ogródek: przetworzone mięso powoduje raka. W raporcie nie uwzględniono zwrotu „może powodować raka”.
„Krótko mówiąc, grupa zadaniowa uznaje spożycie przetworzonego mięsa za „rakotwórcze”, ponieważ mamy wystarczające dowody na to, że taka dieta bezpośrednio prowadzi do rozwoju raka jelita grubego i innych rodzajów nowotworów.” – czytamy w raporcie.
„Ponadto ustalono związek między przetworzonym mięsem a rakiem żołądka. Grupa robocza określiła spożycie czerwonego mięsa jako „możliwy czynnik rakotwórczy” – czytamy w dokumencie.
„Spożycie czerwonego mięsa jest powiązane z rakiem trzustki i prostaty” – twierdzą eksperci i dokładnie definiują, czym jest czerwone mięso.
„Mięso czerwone to nieprzetworzone mięso mięśniowe ssaków: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, jagnięcina, mięso końskie czy kozie. Zarówno mielone, jak i mrożone. W większości przypadków jest spożywane termicznie” – precyzuje tekst IARC.
„Mięso przetworzone – mięso poddane obróbce poprzez solenie, wędzenie, fermentację, puszkowanie lub inne procesy poprawiające smak mięsa i pomagające zachować jego świeżość na dłużej. Najczęściej przetwarza się wieprzowinę lub wołowinę, ale produkty te mogą również zawierać inne rodzaje mięsa, takie jak drób, wątroba i inne podroby mięsne, takie jak krew, twierdzą eksperci.
Wiadomość ta z pewnością nie jest ani nowa, ani nieoczekiwana: od jakiegoś czasu gromadzą się dowody na to, że mięso (zwłaszcza przetworzone) zwiększa ryzyko raka. Mięso jest szczególnie powiązane z rakiem piersi, okrężnicy i prostaty.
Aby ocenić zebrane dowody, IARC zebrała zespół ekspertów.
„Eksperci doszli do wniosku, że 50-gramowa porcja przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelit o 18 procent” – twierdzi IARC, dodając, że wszystko zależy od ilości spożywanego mięsa.
WHO powiązała spożycie mięsa z rakiem jelita grubego
Minęło prawdopodobnie dziesięć lat, odkąd lekarze dietetycy zetknęli się z informacją, że spożycie mięsa może prowadzić do raka okrężnicy, powiedziała radiu Žinių dietetyczka Jūratė Dobrovolskienė.
Eksperci onkolodzy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ogłosili, że kiełbasy, szynka i inne przetworzone produkty mięsne powodują raka jelita grubego. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają zalecenia mające na celu ograniczenie spożycia mięsa.
„Powinniśmy porozmawiać o mięsie czerwonym i białym oraz o spożyciu mięsa z rogu. Warto pamiętać, że prawie wszystkie mięsa gotuje się i smaży, aż skórka będzie chrupiąca, ładnie się zarumieni i soczysta. Albo też jest wędzone i solone, a czasem mięso jest nawet aromatyzowane różnymi przyprawami. <...> Podczas palenia powstają różne smoły, o których od dawna wiadomo, że są rakotwórczymi substancjami chemicznymi. Tłuszcze smażone, pieczone i spalane mają te same właściwości” – powiedziała J. Dobrovolskienė w programie „Aktualoji valanda”.
Dietetyk twierdzi, że Litwini spożywają zdecydowanie za dużo mięsa i innych produktów białkowych. Piramida zdrowego żywienia WHO zaleca spożywanie mięsa tylko 2–3 razy w tygodniu.
Można odsłuchać całe nagranie audycji „Current Hour” TUTAJ.
„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”