Bruksela. w 2020 r. W Unii Europejskiej (UE) było ich 9,1 mln. gospodarstwa rolne, z których około 93 procent zalicza się do rodzin (w których co najmniej 50 procent siły roboczej w gospodarstwie stanowią członkowie rodziny). Gospodarstwa rodzinne dominują w UE pod względem liczby gospodarstw, zatrudnienia w rolnictwie oraz, w mniejszym stopniu, pod względem powierzchni gruntów uprawnych i wartości produkcji – wynika z danych Eurostatu.
Prawie 6 na 10 (około 57%) gospodarstw rodzinnych było w tym okresie prowadzonych wyłącznie przez właściciela i członków rodziny. W pozostałych 36 proc. co najmniej 50 proc. stanowiła rodzinna praca rolna. cały personel.
Gospodarstwa rodzinne w 2020 roku posiadały prawie 55 proc. wszystkich zwierząt, stanowiło około 61 procent. grunty rolne (ze 157,4 mln ha), 78 proc. – cała siła robocza w rolnictwie, czyli blisko 56 proc. – produkty standardowe.
Choć w całej UE gospodarstw nierodzinnych było zaledwie około 7%, zarządzały one proporcjonalnie znacznie większą ilością gruntów wykorzystywanych do produkcji rolnej (około 39%), a ich pracownicy stanowili około 22%. ogółu siły roboczej w rolnictwie stanowiło około 45 proc. wszystkich zwierząt wyprodukowały około 44 procent. wszystkie standardowe produkcje.
Choć zatem w UE najpopularniejsze są gospodarstwa rodzinne, to są one dość małe. w 2020 r. jedno gospodarstwo rodzinne gospodarowało średnio nieco ponad 11 hektarów, pozostałe zaś prawie 96 hektarów.
We wszystkich krajach UE gospodarstwa rodzinne stanowiły co najmniej 80 proc. wszystkich gospodarstw, z wyjątkiem Estonii (65%) i Francji (58%). Najwięcej gospodarstw rodzinnych w 2020 r. znajdowało się w Grecji, Rumunii i Polsce (w każdym z tych krajów stanowiły one po około 99 proc. wszystkich gospodarstw).
na Litwie, 2020 według spisu rolnego, w tym okresie 99,4 proc. wszystkich działających gospodarstw rolnych stanowili rolnicy i gospodarstwa rodzinne, które zarządzały większością (86,3 proc.) ogółu gruntów rolnych.
Przygotowano: wg Eurostatu inf.
„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.