Na te i inne pytania odpowiada autorka bloga www.sulieknek.lt i specjalistka ds. żywienia Vaida Kurpienė.
Skórki większości owoców są jadalne i przydatne dla naszego organizmu, ponieważ składniki odżywcze gromadzą się bezpośrednio pod skórką, dlatego dietetycy zalecają spożywanie owoców ze skórką.
Najważniejszą rzeczą jest dokładne umycie owoców i warzyw przed użyciem w gorącej wodzie. Zaleca się posiadanie specjalnej szczotki do mycia warzyw.
Przyzwyczailiśmy się do jedzenia znanych nam owoców ze skórką. A co z tymi najrzadszymi, tymi, które kupujesz w sklepach? Persymony, brzoskwinie, kiwi – możesz się zdziwić, ale nie ma potrzeby obierania ich ze skóry. Skórki kiwi są niezwykle przydatne dla naszego organizmu. „Jeśli dodasz kiwi do koktajlu i zmieszasz je ze skórą, uzupełnisz organizm przeciwutleniaczami, których więcej znajdziesz w skórze niż w samych owocach” – wyjaśnia dietetyk Vaida Kurpienė. Owłosioną skórkę z kiwi można obrać. Skórki brzoskwiń są dobre dla naszego układu odpornościowego.
Często pojawia się pytanie, co zrobić ze skórkami pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów. Certyfikowana dietetyczka Vaida Kurpienė radzi, aby pozbyć się tego nawyku, zaprzestać jedzenia i używania skórek cytrusów do wyrobów cukierniczych.
„Owoce cytrusowe bardzo szybko się psują, dlatego poddaje się je obróbce chemicznej. Do słodyczy lub innego spożycia cytrusów należy wybierać owoce organiczne, a pozostałe wyrzucić. Ponadto pijąc wodę lub herbatę z cytryną, należy usunąć skórkę” – wyjaśnia specjalista od żywienia.
Gdzie najbardziej przydatne substancje
Marchew, cukinia, papryka, rzodkiewka, buraki to warzywa, które należy dokładnie umyć i używać razem ze skórką. Dostaniesz wiele przydatnych substancji, a podczas gotowania warzyw „zablokujesz” przydatne substancje.
„Kiedy jemy zupę czy gulasz, jemy też witaminy rozpuszczalne w wodzie, natomiast gdy gotujemy warzywa do sałatek czy innych dań, gotujemy ze skórką, żeby więcej witamin zostało w środku. Jeśli lubisz, możesz jedzcie ze skórką, w przeciwnym razie usuńcie” – radzi Vaida Kurpienė.
Bardzo ważne jest, aby zadbać o samą skórę, jeśli jest nienaruszona, zanim zacznie się niszczyć, odpowiednio ją umyć i oszczędnie używać.
Specjalista twierdzi, że niezależnie od tego, co jesz, najważniejsze jest poczucie umiaru i różnorodności. Dlatego to, co jemy, powinno być wybierane odpowiedzialnie, odpowiednio przetwarzane i dopiero potem spożywane.
Kampania „Pięć dziennie”.
Przypominamy, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdy człowiek spożywał 400 g owoców i warzyw dziennie, czyli około pięciu garści. Prowadzona od ponad dekady kampania „Pięć dziennie” zachęca do takiego podejścia. Celem kampanii jest zachęcenie ludzi do prowadzenia zdrowego trybu życia i spożywania dziennie co najmniej pięciu świeżych owoców lub warzyw uprawianych na terenie Unii Europejskiej.
„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”