W następny weekend obchodzone są urodziny Stintai

Od 10 do 12 lutego największy nadmorski kurort w kraju zaprosi miłośników dobrego smaku i dobrej zabawy na tradycyjną imprezę Stinto. Ten rok będzie wyjątkowy – dwudziesty, więc rozrywek i rozrywek na terenie ośrodka nie zabraknie. Organizatorzy obiecują, że na tegorocznym festiwalu Stintai wszystkiego będzie więcej, a smaki będą mocniejsze i bardziej wyrafinowane.

W Połądze na ul. J. Basanavičiausa będzie serwowana smażona flądra, a na ul. Witolda artyści ludowi i mistrzowie dziedzictwa kulinarnego staną w szeregu z kermoši, które w tym roku osiągną rekordową wielkość. Będzie można kupić bursztyn, metal, fajans, drewno, dzianiny, spadź i inne bibeloty, a także najlepsze litewskie specjały sztuki ludowej i dziedzictwa kulinarnego.

Wędkarskie święto na stacji potrwa jeszcze trzy dni, ale najwięcej smaczków, atrakcji i rozrywki dla gości stacji zapewni gościom główny dzień festiwalu Stintai – sobota. Nadmorscy rybacy ze swoim sprzętem rozmieszczeni są na ulicy J. Basanavičiausa, a najlepsi szefowie kuchni resortowych restauracji i kawiarni, które posiadają kuchnie na świeżym powietrzu, zaproponują gościom najsmaczniejsze dania ze świeżych produktów, o smaku ogórkowym, pieczonym, wędzonym, suszonym . tuńczyk, pyszne ryby i inne ryby.

Jubileuszowemu Stintai nie zabraknie nie tylko w smaku, ale i w atrakcjach – jak co roku chętni mogą wziąć udział w zawodach wędkarskich Stintai i spróbować swoich sił w tradycyjnych zawodach wędkarskich. Rękodzieło, Žemaitiška kastinskii i kurski jesiotr, śledzie i humor również zaproszą do zabawy.

Wesoła muzyka będzie grana na ulicy J. Basanavičiausa oraz na placu Jūratesa i Kastytisa, a chętnych do napisania życzeń zapraszamy na ulicę Witolda, gdzie stanie imponująca wielkością Wielka Scinta wykonana przez artystę ludowego Linasa Zulkausa. W sobotni wieczór odbędzie się teatralny pochód Wielkiego Żądła z rycerzami Zakonu Stintai i zespołem perkusyjnym oraz tajemnica spalenia Wielkiego Żądła „Ducha Morskiego” z fakirami nad morzem, w Poncie z Połągi.

Spotkają się mistrzowie grillowania

Organizatorzy Turnieju Ryby z Grilla o Puchar im. Haliny Bovševič – Stowarzyszenie Litewskich Szefów Kuchni Grilla – odpowiedzialnie przygotowują się do obchodów rocznicy „Palangas Stinta 2023”.

Halina Bovševič to profesjonalna szefowa kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem, ekspertka w swojej dziedzinie, która stworzyła wiele przepisów, od pierwszych dni jest aktywnym członkiem Litewskiego Stowarzyszenia Barbecue, następnie prezesem stowarzyszenia, znanego jako „ Barbekiu MAMA” na całym świecie w grillowej rodzinie. Wielokrotna uczestniczka i sędzia mistrzostw świata w grillowaniu, zawsze dzieląc się swoim doświadczeniem z ludźmi, dlatego założyła swoje studio kulinarne „MAMA BBQ”. Kiedy wiosną 2021 roku Halina nagle odeszła, wszyscy na BBQ opłakiwali ją.

Uczestnicy turnieju zlokalizowanego na Placu Jūratė i Kastytisa – drużyny z Polski, Estonii, Łotwy i Litwy – zmierzą się o Puchar Haliny Bovševič, demonstrując swoje umiejętności przed widzami. Zespoły przygotują specjalne dania, z których jedno z pewnością będzie oparte na tuńczyku.

Zespoły będą używać certyfikowanego, bardzo dużego, profesjonalnego węgla drzewnego i innych podpałek, które są wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i nadają się do produkcji żywności. Aby dania nabrały wyrazistego smaku, zespoły będą miały okazję spróbować wyśmienitych mieszanek przypraw do ryb i owoców morza, charakteryzujących się zdrowszym składem, bez szkodliwych barwników, bez wzmacniaczy smaku iz mniejszą ilością soli.

Rekord największej paelli

Nie tylko dania z grilla połechcą w nosie – Mindaugas Galvelis będzie dążył do swojego piątego litewskiego rekordu z hiszpańskimi przyprawami na festiwalu Stintos – przygotowana zostanie największa w kraju paella z rybami i owocami morza.

Pierwszy rekord Litwy ustanowiony przez Mindaugasa sięga 1999 r. jajecznicy sadzonej z 717 jaj, drugi w 2001 r. – 748 jajecznicy, aw 2002 r. – nawet 1219 jajecznicy. Rekord pana Galveli z 2015 roku również wyróżnia się na tle krajowych rekordów. upieczono największy naleśnik Žemaitsa, który ważył 12,585 kg. Wszystkie te osiągnięcia zostały dokonane na tej samej patelni, która będzie również dążyć do bicia rekordu największej paelli z ryb i owoców morza.Ta rekordowa patelnia została wykonana przez Vytenisa Urbę, strażnika starożytnych tradycji dziedzictwa kulturowego.

Około 25 kilogramów ryżu, 12 kilogramów filetów rybnych, 10 kilogramów owoców morza, 5 kilogramów małży, około 18-20 kilogramów różnych warzyw, 5 kilogramów owoców, różne przyprawy i oczywiście tuńczyk . rejestr.

Po ustanowieniu rekordu wszyscy goście festiwalu Stintai zostaną zaproszeni do skosztowania tego rekordowego dania, jednocześnie przekazując datki na pomoc Ukrainie. Zebrane środki zostaną przeznaczone na wsparcie partnera miasta Połąga na Ukrainie – Buča.

bursztynowa ryba

Podczas festiwalu artyści będą mogli również podziwiać efektowny samochód odrestaurowany przez firmę Vytenis Urba – kocioł o pojemności nawet 500 litrów. Vytenis jest wielkim piewcą litewskich tradycji, restauratorem starych narzędzi, dla którego od zawsze ważne było zachowanie autentyczności i dostosowanie starych rzeczy do współczesnego świata.

W tym wyjątkowym wozie dla festiwalowych gości zostanie ugotowanych 500 litów bursztynowej ryby. Jest to przepis na specjalną zupę rybną stworzoną i przetestowaną przez Zakon Stintos, w której między innymi używa się bursztynu, a jako przyprawy bursztynowego pyłu o zapachu i niepowtarzalnym smaku oraz kilku kropel „specjalnego bursztynu drink”. Ta bursztynowa ryba zdobyła tytuł mistrza na mistrzostwach gotowania ryb, które odbyły się w Šilute.

W tym roku gigant Vidas Blekaitis i wirtuoz Darius Glušauskas połączą siły, by stworzyć bursztynową rybkę. Vidas Blekaitis z Litwy to światowa potęga, która poświęciła temu sportowi znaczną część swojego życia i wzięła udział w ponad 400 zawodach, podczas których wielokrotnie stawała się zwycięzcą i zwycięzcą nie tylko na Litwie, ale i na świecie. Została nawet sześciokrotną zwyciężczynią mistrzostw świata: dwukrotnie na Drużynowych Mistrzostwach Świata w Trójboju Siłowym, na Mistrzostwach Świata w Trójboju Siłowym w grze podwójnej, na Mistrzostwach Świata Masters w trójboju siłowym, dwukrotnie na Mistrzostwach Świata w Podnoszeniu Ciężarów. Podczas kwarantanny, kiedy siłownie były zamknięte, Vidas odkryła swoją drugą pasję – gotowanie, a zwłaszcza wędzenie mięsa i ryb. Ta czynność jest teraz nieodłączną częścią życia Vida, więc on i jego kolega biorą udział w różnych uroczystościach, podczas których gotują różne gulasze, gotują ryby i demonstrują swoje umiejętności kulinarne. Podczas obchodów „Palangas stinta 2023” duet Vidos i Darius z pewnością zaskoczy wszystkich widzów imprezy.

Darius Glušauskas – ekspert w produkcji nietradycyjnej kuchni w Kazaniu – podzieli się swoim doświadczeniem nie tylko w produkcji paelli i prawdziwego pilawu, ale także doradzi, jak przyrządzić prawdziwą, tradycyjną rybę. Darius od wielu lat zajmuje się kuchnią nietradycyjną i wraz ze swoim zespołem brał udział w niejednej uroczystości, podczas której uczestnicy byli zaskoczeni smakiem potraw.

Nie będziesz się nudzić

Organizatorzy festiwalu Stinto nie mają więc wątpliwości – w najbliższy weekend wszystkie drogi będą prowadziły tylko do Połągi. A kiedy tu przyjedziesz, nigdy nie będziesz się nudzić – nie zabraknie rozrywek, pysznego jedzenia i niezatartych wrażeń przesiąkniętych zapachem sardynek.

Becket Edwardsone

„Ewangelista kulinarny. Miłośnik podróży. Namiętny gracz. Certyfikowany pisarz. Fan popkultury”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *