Ser kozi i inne sery spotykane w Druskiennikach

Wydarzenie zgromadziło dwudziestu serowarów z Litwy i Polski, a Plac Zabaw obfitował w degustacje, szkolenia i prezentacje. Podczas rocznicy „Święta Sera” również publiczność wybrała swojego faworyta: po zakupie biletu za 5 euro każdy degustował 25 zgłoszonych do konkursu serów i głosował na ten, który mu się najbardziej podobał. Nagrodę publiczności zdobyła Laima Stankeviča z regionu Varėna za mleko owcze „Sūrias Noodėmes” z niebieską pleśnią.

Centralnym punktem wydarzenia był namiot rozstawiony na środku placu, z którego niczym gałęzie drzew rozciągały się różne atrakcje. Stamtąd organizatorzy towarzyszyli dwudziestu serowarom na rynki wokół 50-metrowego stołu, który tego dnia odwiedził bardzo liczny i dobrze nastawiony tłum. Przyrodnik Žymantas Morkvėnas z „Bałtyckiego Forum Środowiska” stojąc na beli słomy przeczytał raport na temat korzyści płynących z wypasu dla ekosystemów oraz znaczenia małych gospodarstw w zachowaniu krajobrazu kraju. Obok niej Lina Urlikienė pokazała, jak powstaje ser fermentowany Puskieti, a Petras Bieliauskas przewrócił pudełko. To właśnie tutaj, przy stole nakrytym czerwonym obrusem, ludzie degustowali zakupione przez siebie sery. Nieco dalej większość dzieci zebrała się pod drzewem, gdzie dmuchnęła imponująco duże bańki mydlane, uczyła się malować od Jurgi Alminiene i uczęszczała do szkoły przyrodniczej. Organizatorem wydarzenia był Saulius Pilinkus.

Tradycyjnie podczas „Święta Sera” odbywają się cztery wyjątkowe degustacje serów. W tym roku degustowaliśmy cztery dojrzewające włoskie pekoriny z Paulium Jurkevičiusem, francuskie sery górskie z Hubertem Hironem, sery z sześciu krajów Europy z Mirkiem Sienkiewiczem, a zwycięzców poprzednich konkursów serowych połączyliśmy z piwem z Ievą Martinkute i Tomem Josem.

Minister Rolnictwa Giedrius Surplys nagrodził zwycięzców konkursu serowego:

Grand Prix – ser miękki z surowego mleka koziego „Ozka patalaoi”, mleczarnia we wsi Laužėnai

Nagroda Publiczności – ser owczy z niebieską pleśnią „Sūrios škomės”, Laimingi Sūriai

Nagroda Publiczności za najpiękniejsze zdjęcie sera – Vaida Gienė

Najlepszy ser z mleka krowiego – półtwardy ser z mleka surowego „Viržinis”, fabryka serów „Varinis Puodas”

Najlepszym serem z mleka koziego jest spleśniały ser z surowego mleka „Lētas”, Vaida Gienė

Najlepszy ser owczy – Puskié ser z mleka surowego „Ūta”, gospodarstwo Birutė i Giedriaus Prakapavičius

Najlepszy ser półtwardy/twardy – ser z surowego mleka krowiego „Viržinis”, fabryka serów „Varinis Puodas”

Najlepszym serem pleśniowym jest surowy ser kozi „Lētas” Vaida Gienė

Najlepszy ser pleśniowy – surowy ser kozi „Dzūkiška Roquefort”, Vaida Gienė

„Święto Sera” organizowane jest przez Stowarzyszenie Serowarów we współpracy z Druskiennickim Ośrodkiem Kultury w celu zaprezentowania szerokiej publiczności różnorodności wysokiej jakości serów produkowanych w gospodarstwach rolnych oraz podniesienia prestiżu tego rzemiosła. Uczestnicy konkursu serowego otrzymują oceny od panelu ekspertów, co pomaga im się doskonalić. Po festiwalu zawsze organizowane są seminaria na tematy istotne dla rolników.

Becket Edwardsone

„Ewangelista kulinarny. Miłośnik podróży. Namiętny gracz. Certyfikowany pisarz. Fan popkultury”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *