Przywiózł z małżeństwa nieprzyjemną chorobę

Według dyrektora kliniki, dr Eugenijusa Preidisa, u wszystkich zdiagnozowano salmonellozę, ostrą infekcję jelitową. Dziś cała piątka pacjentów, w tym dziecko, czuje się dobrze i żaden z nich nie wymagał dodatkowego, specjalnego leczenia.

Wszystkie osoby trafiły do ​​szpitala po zatruciu podczas posiłku weselnego.

Ślub odbył się w ubiegły weekend w powiecie poniewieskim, w gospodarstwie agroturystycznym. Na szczęście spośród ponad pięćdziesięciu uczestników uroczystości tylko nieliczni zostali dotknięci ostrą infekcją jelitową.

Według Valdemarasa Kontautasa, szefa Państwowej Służby Żywności i Weterynarii w Poniewieżu, w tym gospodarstwie agroturystycznym nie organizuje się przyjęć i nie przygotowuje się jedzenia, więc uczestnicy sami dbali o posiłki.

Niektóre potrawy gotowano i gotowano samodzielnie, inne kupowano jako gotowe w supermarketach i na targowiskach. Wiadomo już, jakie potrawy jedli wszyscy zarażeni. Wśród dań wymienia się bułki mięsne i ciasta.

Było więcej epidemii

Specjaliści Państwowej Służby Żywności i Weterynarii ostrzegają, że latem, kiedy żywność psuje się znacznie szybciej niż przy chłodnej pogodzie, należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny, prawidłowo przechowywać produkty i bezpieczniej je przyrządzać.

W tym roku odnotowano już kilka ostrych chorób zakaźnych jelit. Mieszkańcy Poniewieża nie zapomnieli jeszcze głośnej sprawy z czerwca, kiedy to sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi wyprodukowana w centrum handlowym Maxima była przyczyną wybuchu salmonellozy, która dotknęła ponad czterdzieści osób.

W pierwszym półroczu inspektorzy Państwowej Służby Żywności i Weterynarii zbadali kolejnych sześć ognisk ostrych zakaźnych chorób jelit – zakażonych było 128 osób. Zatrucie pokarmowe nastąpiło w przedszkolu „Ežerėlis” w Szawlach, na festiwalu „Ant rubežius” w Szawlach, w obozie szkolnym w Połądze „Raganė”, w prywatnym przedszkolu w Kownie „Stebuklu šarias”, w kawiarni-pizzerii „Optima 13” Pica” działa w Ukmerge.

Dovilė Brajinskienė, kierownik wydziału zapobiegania i kontroli chorób zakaźnych w Centrum Zdrowia Publicznego w Poniewieżu, twierdzi, że nie ustalono jeszcze, które produkty na weselnym stole mogły zostać skażone.

Salmonellozę wywołuje bakteria zwana salmonellą. Wywołany przez nie stan zapalny objawia się biegunką, gorączką, bólami brzucha i bólami głowy.

Najczęściej salmonellozą można zarazić się poprzez paszę dla zwierząt, drób, mleko, jaja, wołowinę, wieprzowinę. Jednak zdaniem specjalisty salmonellozę mogą powodować także skażone warzywa.

„80 procent ognisk ostrych infekcji jelitowych jest spowodowane przez żywność przygotowywaną w domu, ponieważ nie są przestrzegane zasady higieny, bezpiecznego przechowywania i przygotowywania produktów. Aby uniknąć takich przypadków jak Panevėžys, firmom cateringowym zakazano przyjmowania gości w 2013 roku przywieźć domowe posiłki. Jeśli organizatorzy imprezy sami zadbają o żywność, ryzyko zatrucia pozostaje wysokie” – twierdzą specjaliści z Departamentu Żywności Państwowej Służby Żywności i Weterynarii.

Dena Huxleye

„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *