Przestrzegał przed sztucznymi słodzikami: nie pomagają schudnąć, a nawet mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Agencja Zdrowia Narodów Zjednoczonych (WHO) opublikowała w poniedziałek nowe wytyczne odradzające spożywanie tak zwanych bezcukrowych substancji słodzących (NSS). słodziki bez cukru).

Systematyczny przegląd dostępnych dowodów „sugeruje, że stosowanie NSS nie przynosi długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych lub dzieci” – stwierdziła WHO w oświadczeniu.

Ponadto wyniki przeglądu „sugerują, że długotrwałe stosowanie NSS może mieć działania niepożądane, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, a także śmiertelności u dorosłych”.

Miliony ludzi codziennie spożywa słodziki w produktach takich jak dietetyczne napoje gazowane i kawa, po części w celu powstrzymania przyrostu masy ciała spowodowanego cukrem, ale kwestia zdrowia tych substytutów od dawna jest źródłem kontrowersji.

Dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności, Francesco Branca, zwrócił uwagę, że zastąpienie zwykłego cukru sztucznymi słodzikami „nie pomaga w długoterminowej kontroli wagi”.

„Ludzie powinni rozważyć inne sposoby zmniejszenia spożycia dodanego cukru, takie jak wybór żywności z naturalnymi cukrami, takimi jak owoce lub niesłodzona żywność i napoje” – powiedział w oświadczeniu.

„NSS nie są niezbędnymi składnikami odżywczymi i nie mają żadnej wartości odżywczej. Aby poprawić stan zdrowia, należy od dzieciństwa całkowicie ograniczyć ilość cukru w ​​diecie”.

WHO powiedziała, że ​​jej nowe zalecenie dotyczy wszystkich oprócz osób, które już chorują na cukrzycę.

Odnosi się do wszystkich syntetycznych i naturalnych lub modyfikowanych substancji słodzących, które nie są sklasyfikowane jako cukry, które są obecne w żywności i napojach produkowanych przemysłowo lub sprzedawane oddzielnie, aby konsumenci mogli sami dodawać je do żywności lub napojów.

Niektóre z najczęściej stosowanych substancji słodzących obejmują acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharynę, sukralozę, stewię i produkty ze stewii.

WHO zauważa, że ​​jej wytyczne należy traktować jako wstępne, ponieważ różnorodność uczestników i złożoność wykorzystania NSS zaobserwowana w badaniach, które przeanalizowała, nadal utrudniają wyciągnięcie jednoznacznych wniosków.

Dena Huxleye

„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *