Prauskie Święto Sera: najsmaczniejsze są nagradzane

13 sierpnia Serowarze z Litwy, Łotwy i Polski oraz degustatorzy serów spotkali się na IX Festiwalu Sera w Druskiennikach. W tym roku wzięło w nim udział ponad 30 producentów, tworzących krótką sieć, umożliwiającą odwiedzającym degustację lub zakup sera bezpośrednio od rolników.

„Ten festiwal jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że można tam spotkać serowara, kupić wyrób, który sam zrobił, ale także zrozumieć zawiłości smaku, jak ten ser się rodzi. Bardzo ważną rzeczą jest to, że kupując ser, nie tylko czy otrzymujemy go z rąk jego producenta, ale też wymieniamy się wartościami, spotykając się z jego producentem, rozmawiając, rozumiejąc, po co żyje, i wtedy ten ser nabiera jeszcze większego znaczenia” – powiedział minister Kęstutis Navickas po dziękując producentom i organizatorom za piękną i wymowną uroczystość.

Ministerstwo Rolnictwa – jeden ze sponsorów Święta Sera – stawia sobie za cel promowanie sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych nie tylko na terenach wiejskich, ale także w miastach, tworząc tym samym dodatkową wartość dodaną w sektorze rolnictwa. Zmniejszając liczbę możliwych pośredników między producentem a konsumentem końcowym, sprzyja się kosztom transportu i sprzedaży produktów, wzrostowi dochodów i rentowności bardzo małych, małych i średnich gospodarstw.

Na imprezie nie zabrakło animacji i ciekawostek: targi serowarów i innych producentów tętniły życiem, organizowano konkurs serów, konferencje, edukację, imprezy serowe czekały na młodych i starszych.

Zwycięzcy Konkursu Serów 2023:

Najlepszy ser z mleka krowiego „Grynas” – serowar Vilmantas Navickas (Litwa).

Najlepszy ser owczy „Gouda owca” – Kamil Holajda z Sernicy Dolnośląskiej (Polska).

Najlepszy ser kozi „Groseron” – Monika Lasoń Groser (Polska).

Najlepszym miękkim serem jest „Ožka patalaois”, serowarnia we wsi Laužėnai (Litwa).

Najlepszy ser z białą pleśnią – „Ožka patalaois”, serowarnia we wsi Laužėnai (Litwa).

Najlepszy niebieski ser to „Ožkų šilelis”, fabryka serów we wsi Laužėnai (Litwa).

Najlepszy ser półski – „Birželis”, serowarnia we wsi Laužėnai (Litwa).

Najlepszy ser twardy „Groseron” – Monika Lasoń Groser (Polska).

Ulubiony przez ludzi ser „Groseron” – Monika Lasoń Groser (Polska).

NAGRODA GŁÓWNA – „Groseron” – Monika Lasoń Groser (Polska).

Informacja Ministerstwa Rolnictwa.

Becket Edwardsone

„Ewangelista kulinarny. Miłośnik podróży. Namiętny gracz. Certyfikowany pisarz. Fan popkultury”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *