Popularny przepis na smażoną rybę w Polsce: palce lizać

Proces przygotowania i grillowania ryb nie jest tak skomplikowany, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Specjaliści z Lidla radzą ostrożnie wybierać i grillować ryby, aby zachowały soczystość.

Od właściwego wyboru do gotowania w kilka minut

Do grillowania w sklepie najlepiej wybierać twarde, mięsiste ryby, takie jak dorada, łosoś, tuńczyk czy halibut. Wybór odpowiedniej ryby to połowa sukcesu. W porównaniu z innymi, te ryby najlepiej nadają się do grillowania, dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników grillowania.

W przeciwieństwie do marynowania mięsa, przygotowując ryby do smażenia, nie zwiększaj ilości przypraw. Kawałki ryby można lekko naoliwić i oprószyć solą lub pieprzem. Użyj soku z cytryny, czosnku lub świeżych ziół, aby uzyskać bogatszy smak.

Kolejną ważną wskazówką jest, aby nie rozgotować ryby. Gotuje się szybko, dlatego warto przestrzegać jednej zasady gotowania – 8 centymetrów ryby gotuje się w 10 minut. Po zmierzeniu grubości ryby możesz szybko obliczyć najbardziej odpowiedni czas jej gotowania. Specjaliści z Lidla radzą smażyć ryby zarówno na grillu wysmarowanym olejem, jak iw folii na średnim ogniu.

Ulubiony polski przepis sprawi, że palce lizać

Wędkarstwo, zarówno wtedy, jak i dziś, jest ważną częścią polskiej kultury, zwłaszcza w regionach północnych, gdzie obfituje w jeziora, rzeki i szumiący Bałtyk. Jednym z nich jest nadmorskie miasteczko Gdańsk, znane z tradycji połowów głębinowych i targów rybnych. W efekcie na wsi brakuje nie tylko świąt związanych z wędkarstwem, ale także tradycyjnych potraw.

Smażony karp, wędzony węgorz, śledź w śmietanie i cebuli to dania kuchni staropolskiej, które często pojawiają się na współczesnym stole. Tym razem proponujemy przypomnieć sobie dobrze znany polski przepis na rybę „Ryba po grecku”, który idealnie nadaje się również do zabawnej improwizacji na grillu.

Co ciekawe, w tym przepisie nie ma nic greckiego, ale danie nosi tę nazwę w sąsiednim kraju od setek lat. Podczas przygotowywania „ryby greckiej” biała ryba jest smażona, a następnie polana sosem pomidorowo-warzywnym. To danie w Polsce często staje się jednym z głównych dań świąteczno-noworocznych.

Do tego przepisu będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg fileta z białej dorady
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 3 lata sz. olej roślinny
  • 2 liście laurowe
  • I wiek sz. przyprawa słodka papryka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do podania

Chociaż ten przepis jest zwykle przygotowywany na patelni, tym razem będzie obejmował wiele metod gotowania – zarówno na patelni, jak i na grillu. Najpierw rozgrzej grill na średnim poziomie. Podczas gdy grill się nagrzewa, pędź do kuchni i przygotuj gulasz warzywny.

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i posiekaj wszystkie warzywa. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie, około 3-4 minut. Na patelnię dodaj również posiekany czosnek, startą marchewkę i seler, posiekaną czerwoną paprykę i liście laurowe. Wszystko dusić około 10-12 minut.

Rozgniecione pomidory przełóż na patelnię, dodaj szczyptę słodkiej papryki i dodaj trochę wody. Dobrze wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Na koniec wyjmij liście laurowe z gulaszu i dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

Kontynuuj swoją podróż do łatwego i prostego przygotowania ryb. Filety rybne doprawiamy solą i pieprzem i ponownie układamy na grillu. Grilluj rybę przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Na koniec pozostaje pięknie wszystko serwować. Połowę mieszanki pomidorowo-warzywnej wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć grillowaną rybę i resztę gulaszu. Przed podaniem posypać świeżą pietruszką. Danie możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego! Pyszne!

Edwin Claye

„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *