Polska obiecuje tańsze niektóre alkohole: cena ma spaść o 10 proc.

Rząd sąsiedniego kraju podjął decyzję o zniesieniu akcyzy na cydr i cydr gruszkowy. Wkrótce podatek od napojów wytwarzanych z jabłek i gruszek, których zawartość alkoholu nie przekracza 5%. wolumen wyniesie 0 zł. Powinno to przełożyć się na 10% obniżkę niższych cen – twierdzą autorzy projektu ustawy o zmianie prawa – podają lokalne media.

Od 2023 r. 1 października akcyza na cydr i inne alkohole z jabłek i gruszek o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5%. wolumen wyniesie 0 zł.

Obecnie, zgodnie z polskim prawem akcyzowym, ta grupa wyrobów objęta jest stawką 97 zł (21,75 euro) za hektolitr produktu końcowego.

„Podniesie to konkurencyjność na rynku napojów niskoalkoholowych i stworzy ofertę spożycia niskoalkoholowych fermentowanych napojów winnych z jabłek i gruszek”. Proponowana zmiana spowoduje także zwiększenie ilości cydru i gruszek, która nie będzie przekraczać 5% objętości alkoholu etylowego. wolumen, konkurencyjność w stosunku do piwa i mieszanek piwa i napojów bezalkoholowych.

Zmiana ta będzie miała także pozytywny wpływ na rozwój rynku cydrów i cydrów gruszkowych, produkowanych z lokalnych owoców, głównie jabłek. Szacuje się, że w związku z powyższymi regulacjami ceny detaliczne cydru i perry spadną o około 10 proc. – czytamy w uzasadnieniu projektu.

Szacuje się, że za 0,75-litrową butelkę klasycznego cydru kupujący zapłacą około 13 zł (2,91 euro), który obecnie kosztuje 14,50 zł (3,25 euro).

Po zniesieniu podatku pośredniego, czyli akcyzy, producenci cydru i gruszecznika zostaną zwolnieni z obowiązku stosowania etykiet. Niższe będą zatem koszty kontroli i dystrybucji przesyłek.

„Zmiana ta jest szczególnie istotna dla mniejszych producentów tych wyrobów. „Zniesienie akcyzy na te wyroby przyczyni się także do ujednolicenia decyzji prawnych dotyczących produktów substytucyjnych, czyli piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi” – podkreślają. autorzy projektu.

w 2022 roku zbiory jabłek w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 mln ton, z czego w Polsce wyprodukowano 4,2 mln ton, co pozwoliło krajowi zająć pierwsze miejsce w Unii Europejskiej, wynika z danych Narodowego Instytutu Rolnictwa i Żywności Ekonomia.

Jak jednak czytamy w kontekście projektu zniesienia akcyzy, duża produkcja jabłek nie przekłada się na produkcję cydru. Wielkość produkcji i spożycia cydru w Polsce jest znacznie niższa niż w wielu krajach Europy Zachodniej i krajach bałtyckich.

Według danych GUS, w 2021 roku produkcja cydru wyniosła 50,7 tys. hl (5 mln litrów). Oznacza to, że przeciętny Polak wypija jedną szklankę cydru rocznie, podczas gdy przeciętny Anglik wypija około 16 litrów.

Według szacunków przedstawionych w uzasadnieniu projektu produkcja cydru i gruszecznika mogłaby wynieść od 50 do 70 mln. litrów rocznie, co pozwoliłoby na spożycie od 70 do 90 tys. ton jabłek.

Wielu Litwinów regularnie robi zakupy w Polsce. Mieszkańcy zgłaszają, że często kupują tu m.in. alkohol.

Averill Burkee

"Przyjaciel zwierząt na całym świecie. Przyjazny adwokat piwa. Generalny organizator. Fanatyk popkultury."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *