Zakażenie wywołane przez bakterie Salmonella zazwyczaj rozpoczyna się w momencie spożycia bakterii z pożywieniem. Jednak bezpośredni kontakt ze zwierzętami lub osobą chorą może również spowodować infekcję. Jak dotąd najczęstszym źródłem zakażenia salmonellozą są jaja kurze i kurczaki. Jak wynika z komunikatu prasowego, w jajach salmonellę można znaleźć nie tylko na skorupce, ale także w jej wnętrzu.
Z tego powodu bardzo ważna jest obróbka cieplna jaja, aby zniszczyć znajdujące się w nim bakterie.
W ubiegłym roku na terenie powiatu poniewieskiego odnotowano 152 przypadki salmonellozy, natomiast w 2014 r. było ich mniej, bo 143. Najwyższą zapadalność na tę chorobę odnotowano w mieście Poniewież (11,97 przypadków/10 tys. mieszkańców), która przekroczyła zapadalność na Litwie . ocena ponad 3-krotna (3,72 zdjęcia/10 tys. mieszkańców). Najmniej zachorowań na salmonellozę odnotowano w powiatach Rokiszki i Kupiszki (odpowiednio 1,23 i 1,63 przypadków/10 tys. mieszkańców).
Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle od 12 do 72 godzin po zakażeniu. W przypadku zakażenia bakteriami takimi jak Salmonella Enteritidis choroba zazwyczaj objawia się objawami zapalenia żołądka i jelit: nudnościami, wymiotami, biegunką i gorączką, która może utrzymywać się do trzech dni. Gorączka trwa zwykle od 1 do 3 dni, a biegunka ustępuje w ciągu 3 do 7 dni. W wyniku gorączki, wymiotów i biegunki pacjent traci dużo płynów, może dojść do odwodnienia.
Specjaliści ośrodka przypominają, że w profilaktyce salmonellozy należy zwrócić uwagę na prawidłowe obchodzenie się z jajami. Do karmienia używaj wyłącznie świeżych, nienaruszonych i dokładnie umytych jaj, które zaleca się dobrze ugotować lub upiec. Zawsze myj ręce po kontakcie z jajami. Żółtko jaja poddanego odpowiedniej obróbce cieplnej nie powinno być płynne ani miękkie. Właściwe obchodzenie się z surowym kurczakiem, innymi mięsami i ich przetworami jest ważne w zapobieganiu salmonellozie. Surowe mięso przechowuj w lodówce, aby nie miało kontaktu z innymi produktami spożywczymi. Rozmroź zamrożone mięso w lodówce i zawsze umyj je przed gotowaniem.
Po grillowaniu surowego mięsa dokładnie umyj przybory kuchenne i ręce pod gorącą bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie próbuj i nie jedz surowego mięsa, mięsa mielonego. Osoba chora na salmonellozę może być również potencjalnym źródłem infekcji, jeśli nie posiada odpowiednich umiejętności higienicznych.
„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”