Wymienił trendy dla restauracji w przyszłym roku – nowe wiatry dyktują też portale społecznościowe

„To nie nowość, że przechodzimy obecnie kryzys gospodarczy, który niewątpliwie wpłynie na branżę restauracyjną i wybory żywieniowe, których wszyscy dokonujemy. Jednak prognostycy trendów żywieniowych zgadzają się, że wahania Trendy gospodarcze w przyszłym roku będą miały pozytywne konsekwencje, ponieważ zero waste będzie przejść od modnej filozofii do rzeczywistości zarówno w domu, jak iw restauracji. Najjaśniejszymi „gwiazdami” gastronomii przyszłego roku są być może kuchnia geopolityczna, nostalgia i wspomnienia domowej kuchni oraz nowa praktyka wzbogacania potraw z lokalnych produktów o smaki kuchni innych krajów.



© Zdjęcie organizacji.

Kuchnia geopolityczna

„Wydarzenia na świecie wpływają nie tylko na program polityczny, ale także na to, co jemy w restauracjach. Prosty przykład: kiedy duża grupa Litwinów wyjechała do Stanów Zjednoczonych Ameryki po II wojnie światowej, wiele sklepów i restauracji z litewskim otworzyły się tam produkty, co przyciągnęło nie tylko osiadłą tam litewską diasporę, ale także miejscowych Amerykanów.Te same zmiany obserwujemy teraz, kiedy uchodźcy wojenni z Ukrainy, Afganistanu, Iraku czy Syrii przywożą ze sobą swoją kulturę kulinarną i przepisy kulinarne. oczekuje się, że zaadaptowana kuchnia tych i innych krajów będzie w przyszłym roku jeszcze bardziej popularna, nie tylko w restauracjach otwieranych przez przedstawicieli tych narodów, ale także w lokalnych restauracjach, bo odwiedzający będą zainteresowani ich spróbowaniem – uśmiecha się szef kuchni.

Pizze według regionu

Pizza na Litwie nie jest niczym nowym od ponad 30 lat, ale w przyszłym roku smakosze będą szukać jej w menu nie według składników, ale według regionu, a nawet miasta, z którego pochodzi dana pizza. Na przykład w Nowym Jorku bardzo popularna jest pizza na chrupiącym cieście, w Chicago – z dużą ilością sera, a w Detroit – na grubym cieście, nie mówiąc już o ojczyźnie pizzy – Włoszech, gdzie jest ich niezliczona ilość. rodzaje pizzy.


Wymienił trendy dla restauracji w przyszłym roku – nowe wiatry dyktują też portale społecznościowe

© Zdjęcie organizacji.

„Prawdopodobnie najsłynniejszą włoską pizzą jest Margherita, która po raz pierwszy została wypiekana w 1889 roku. Na cześć królowej Włoch Małgorzaty, która odwiedziła Neapol, kolejnym włoskim punktem orientacyjnym, który dodaliśmy do menu nowej restauracji, będzie nie mniej popularna – złota pizza z regionu Kalabrii zwana kiełbasą nduja, jest to pikantna kiełbasa wieprzowa przygotowywana z policzków wieprzowych i soków z gotowania, która nawet w około 40% składa się z kalabryjskiej ostrej papryki i która jest następnie dojrzewana przez 6-12 miesięcy, aby uzyskać jej niepowtarzalny smak i konsystencja. A gdzie tradycyjna włoska pizza z szynką parmeńską i chrzanem – wszystkie te pizze w przyszłym roku przeżyją renesans i wprowadzą miłośników jakościowego jedzenia w tradycje gastronomiczne różnych regionów Włoch – mówi D. Dąbrowołscy.

Nowe rodzaje makaronów

Litwini mają wiele wspólnego z dyktatorem trendów gastronomicznych, Włochami, nawet więcej niż się wydaje na pierwszy rzut oka, ponieważ dania z makaronu stały się popularne na Litwie dawno temu – po tym, jak Bona Sforza została księżną litewsko-polską. Dlatego litewska szlachta znała i jadła lasagne niemal w tym samym czasie co Włosi. W dzisiejszych czasach makarony powstają na każdy gust i nic dziwnego, że do ich produkcji używa się nietradycyjnych mąk – z ciecierzycy, grochu czy soczewicy, ale już w przyszłym roku w menu restauracji pojawi się kilka nowych roślinnych alternatyw dla makaronów – od zielone banany do mąki dyniowej. Jedno jest pewne: żywienie roślinne nabierze rozpędu i przybierze nowe formy.

nostalgiczne jedzenie

Media społecznościowe przyczyniły się także do kolejnego trendu przyszłego roku – nostalgicznego ożywienia jedzenia. Świat oszalał na punkcie przepisów stworzonych 100 lat temu i wiele osób postanowiło odtworzyć potrawy z tamtych czasów, więc w przyszłym roku powinniśmy zobaczyć jeszcze więcej filmów, takich jak #vintagerecipes, które mają już 31,3 miliona wyświetleń na użytkownikach TikToka. razem. Ale to nie wszystko.


Wymienił trendy dla restauracji w przyszłym roku – nowe wiatry dyktują też portale społecznościowe

© Zdjęcie organizacji.

„Globalizacja, moda na jedzenie w mediach społecznościowych i łatwo dostępne składniki sprawią, że lokalna kuchnia odrodzi się w przyszłym roku, dzięki czemu nasze dobrze znane dania nabiorą nowych smaków i kolorów”. Innymi słowy, staną się globalnie nowoczesne. Na przykład zupa z leśnych grzybów jest dobrze znana każdemu z nas. Ten trend ma świetne angielskie określenie – „glocal”, co oznacza syntezę kuchni lokalnej i zagranicznej – w przyszłym roku z pewnością zobaczymy wiele takich improwizacji i połączeń w restauracjach”, D. Dabrovolskas przedstawia przyszłe sukcesy restauracyjnej kuchni.

Stół dla jednego

Przyszły rok będzie przyjazny dla tych, którzy nie mają partnera lub po prostu lubią jadać samotnie w restauracji, bo delektowanie się pysznymi daniami bez towarzystwa będzie zupełnie normalne. Globalne statystyki pokazują, że jedna osoba na trzy lubi jeść samotnie, więc nie jest niespodzianką, że hashtagi #SoloDate i #DiningAlone zgromadziły już ponad 150 milionów wyświetleń na TikTok. wyświetleń, aw przyszłym roku ten sposób spędzania czasu będzie tylko zyskiwał na popularności.


Wymienił trendy dla restauracji w przyszłym roku – nowe wiatry dyktują też portale społecznościowe

© Zdjęcie organizacji.

„Jeżeli dawniej ludzie z ich otoczenia patrzyli na osobę jedzącą obiad niemal z sympatią, to w przyszłym roku trochę modne będzie jadanie w samotności i spokojne delektowanie się posiłkiem w restauracji bez przeszkadzania i bez dzielenia się z nikim”, uśmiecha się D. Dąbrowołscy.

Surowo zabrania się wykorzystywania jakichkolwiek informacji opublikowanych przez firmę DELFI na jakichkolwiek innych stronach internetowych, w mediach lub w innych miejscach, a także rozpowszechniania naszych materiałów w jakiejkolwiek formie bez zgody, a w przypadku uzyskania zgody konieczne jest podanie firmy DELFI jako źródła.

Zelene Stidolphe

"Certyfikowany fan sieci. Przedsiębiorca. Entuzjasta muzyki. Introwertyk. Student. Zły pisarz."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *