Bogaty w białko i minerały
Kurczak jest uznawany za jedno z najlepszych źródeł białka i aminokwasów potrzebnych organizmowi ludzkiemu. Według prof. Dr Rimanto Stukos, w szczególności, wiele z tych substancji znajduje się w tkance mięśniowej kurczaków bez skóry.
„Mięśnie kurczaka można podzielić na dwie grupy. Mięsień biały, podobnie jak pierś z kurczaka, jest najbardziej wartościowy biologicznie i zawiera najwięcej białka oraz dobrą równowagę aminokwasów.” Ciemne, takie jak cielęta, zawierają nieco mniej tych substancji , ale mają też użyteczne właściwości – wyjaśnia prof.
Białko z kurczaka wspomaga rozwój i wzrost mięśni, pomaga utrzymać zbilansowaną masę ciała i zdrowe trawienie oraz wzmacnia odporność. Tymczasem aminokwasy są ważne dla ochrony komórek w ciele, pomagają utrzymać równowagę hormonalną i koordynację mięśni. Co ciekawe, kurczak zawiera aminokwasy, które pomagają organizmowi wytwarzać serotoninę, hormon szczęścia. Od tego zależy jakość snu, nastrój i apetyt.
Nauczyciel. Dr R. Stukas mówi, że kurczak jest również bogaty w minerały przydatne dla ludzkiego organizmu. Mięso to zawiera dużo potasu, który poprawia pracę serca oraz fosforu, który wzmacnia funkcje zębów, kości, nerek, wątroby i centralnego układu nerwowego. Dodatkowo jedząc kurczaka, dostajemy magnez, który jest ważny dla dobrego samopoczucia fizycznego i emocjonalnego oraz sód, który reguluje metabolizm wody w organizmie.
Kurczak jest również przydatny dla tych, którzy spędzają dużo czasu przed ekranami komputerów lub telewizorów. Zawiera ważne wizualnie składniki witaminy A, takie jak etinol, alfa i beta-karoten. Wątróbka drobiowa zawiera również witaminę B, która poprawia kondycję skóry i wspomaga regenerację jej uszkodzonych warstw.
Kurczak – odpowiedni dla różnych konsumentów
Kurczak ma nie tylko szereg prozdrowotnych właściwości odżywczych, ale jest także niskokalorycznych i lekkostrawnych mięs, zwłaszcza w porównaniu z wieprzowiną. Według profesora VU 100 gramów kurczaka zawiera około 212 kalorii.
Dlatego prof. dr R. Stukas mówi, że to mięso jest idealne dla tych, którzy mają problemy z ciśnieniem krwi lub cholesterolem. Mogą go również wybrać osoby cierpiące na cukrzycę, migrenę czy choroby serca. Kurczak jest również bardzo ważną częścią diety dziecka, ponieważ pełnowartościowe białko jest niezbędne dla młodego organizmu i rozwijającego się układu odpornościowego.
Ponadto, chociaż kurczak nie jest tłustym mięsem, zapewnia łatwe uczucie sytości i energii. Efekt ten tłumaczy się dużą ilością wolnostrawnego białka u kurczaka. Dlatego jest często stosowany w dietetycznych programach żywieniowych i jest stosowany przez osoby, które chcą nie tylko zdrowo się odżywiać, ale także zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
O wielu zaletach kurczaka świadczy fakt, że jest on przydatny nie tylko dla osób wykonujących pracę umysłową, ale także dla osób uprawiających aktywny sport. Pierś z kurczaka jest szczególnie odpowiednia dla osób, które chcą budować masę mięśniową. Generalnie zaleca się spożywanie 1 grama białka na 1 kilogram masy ciała dziennie. Na przykład 100 gramów kurczaka zawiera około 25-30 gramów białka.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kurczaka?
Stojąc przed półkami z produktami drobiowymi w sklepie spożywczym, musimy nie tylko patrzeć na produkty, które wybieramy, ale także na ich jakość. Lepiej wybrać mięso hodowane bez antybiotyków, oznaczone specjalną etykietą na to informującą. Oznacza to, że brojlery były hodowane zgodnie ze standardami dobrostanu zwierząt, zgodnie z wymogami higieny i nie chorowały.
Nauczyciel. Dr R. Stukas zauważa, że przy wyborze produktów nie należy zapominać, że na jakość mięsa wpływa sposób wychowania ptaka i rodzaj otrzymywanej paszy. Według niego zarówno kolor, jak i smak mięsa zależą od jakości paszy.
Pierwszeństwo powinno mieć również świeże mięso. Aby mieć pewność co do świeżości produktu, musimy dokładnie sprawdzić jego opakowanie – nie tylko pod kątem daty ważności, ale również pod kątem uszkodzeń. Kupujący mogą być pewni jakości i świeżości kurczaka kupując produkty litewskie.
Kurczak hodowany na litewskich fermach spełniających skandynawskie standardy jakości trafia do sieci handlowych, a następnie na stoły konsumenckie w znacznie krótszym czasie niż produkty sprowadzane z zagranicy, np. z sąsiedniej Polski.
Ponadto w litewskich fermach drobiu stosuje się zamkniętą litewską sieć hodowlaną i zapewnia się pełną identyfikowalność pochodzenia produktów. Oznacza to, że specjaliści od drobiu dbają o cały proces produkcji mięsa. On sam odpowiada za wylęg, zdrowie i hodowlę kurcząt w dobrych warunkach, a także produkcję paszy, następnie ptaki są ubijane, przetwarzane, pakowane i dostarczane do sieci dystrybucyjnych.
Zaleca się gotować bez tłuszczu
Ekspert ds. żywienia prof. Dr R. Stukas mówi, że kurczaka można jeść o różnych porach dnia. Oczywiście, jeśli zależy nam na zbilansowanej diecie, to mięso, jak każdy inny produkt, należy spożywać z umiarem.
„Kurczak z warzywami to dobry wybór na obiad. Jednak mięśnie piersi kurczaka doskonale sprawdzają się również na obiad. To chude i bogate w białko mięso, które polecane jest na obiad. Tym samym kurczak doskonale urozmaica naszą dietę” – wyjaśnia specjalista.
Zapytany, jak radziłby gotować kurczaka, aby zachować jego właściwości odżywcze, ankieter odpowiada, że wszystko zależy od wybranej części kurczaka. Soczyste pałki do perkusji wykonuje się na różne proste sposoby. Jeśli jednak wybierzesz odpowiednią metodę przygotowania, taką jak duszenie na wolnym ogniu, grillowanie czy pieczenie, pierś z kurczaka pozostanie soczysta.
Jednak według specjalisty najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu potraw jest nie używanie dużej ilości tłuszczu. Nauczyciel. Dr R. Stukas zaleca również jedzenie kurczaka bez skóry, gdzie znajduje się cholesterol. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie kurczaka, skórę należy zdjąć przed włożeniem mięsa na patelnię, a jeśli jest usmażone, należy ją usunąć wraz z widocznym tłuszczem po ugotowaniu.
„Ludzkie ciało potrzebuje zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Jeśli chcemy, aby wszystkie nasze układy organizmu działały tak, jak są biologicznie normalne, musimy uzyskać wszystkie potrzebne nam substancje, które znajdują się również w kurczakach. Można zauważyć, że Litwini spożywają dużo kurczaka”, opowiada prof. VU R. Stukas.
Reklama
„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”