Jajka kryją 3-dniowy horror

Zakażenie wywołane przez bakterie Salmonella zazwyczaj rozpoczyna się w momencie spożycia bakterii z pożywieniem. Jednak bezpośredni kontakt ze zwierzętami lub osobą chorą może również spowodować infekcję. Jak dotąd najczęstszym źródłem zakażenia salmonellozą są jaja kurze i kurczaki. Jak wynika z komunikatu prasowego, w jajach salmonellę można znaleźć nie tylko na skorupce, ale także w jej wnętrzu.

Z tego powodu bardzo ważna jest obróbka cieplna jaja, aby zniszczyć znajdujące się w nim bakterie.

W ubiegłym roku na terenie powiatu poniewieskiego odnotowano 152 przypadki salmonellozy, natomiast w 2014 r. było ich mniej, bo 143. Najwyższą zapadalność na tę chorobę odnotowano w mieście Poniewież (11,97 przypadków/10 tys. mieszkańców), która przekroczyła zapadalność na Litwie . ocena ponad 3-krotna (3,72 zdjęcia/10 tys. mieszkańców). Najmniej zachorowań na salmonellozę odnotowano w powiatach Rokiszki i Kupiszki (odpowiednio 1,23 i 1,63 przypadków/10 tys. mieszkańców).

Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle od 12 do 72 godzin po zakażeniu. W przypadku zakażenia bakteriami takimi jak Salmonella Enteritidis choroba zazwyczaj objawia się objawami zapalenia żołądka i jelit: nudnościami, wymiotami, biegunką i gorączką, która może utrzymywać się do trzech dni. Gorączka trwa zwykle od 1 do 3 dni, a biegunka ustępuje w ciągu 3 do 7 dni. W wyniku gorączki, wymiotów i biegunki pacjent traci dużo płynów, może dojść do odwodnienia.

Specjaliści ośrodka przypominają, że w profilaktyce salmonellozy należy zwrócić uwagę na prawidłowe obchodzenie się z jajami. Do karmienia używaj wyłącznie świeżych, nienaruszonych i dokładnie umytych jaj, które zaleca się dobrze ugotować lub upiec. Zawsze myj ręce po kontakcie z jajami. Żółtko jaja poddanego odpowiedniej obróbce cieplnej nie powinno być płynne ani miękkie. Właściwe obchodzenie się z surowym kurczakiem, innymi mięsami i ich przetworami jest ważne w zapobieganiu salmonellozie. Surowe mięso przechowuj w lodówce, aby nie miało kontaktu z innymi produktami spożywczymi. Rozmroź zamrożone mięso w lodówce i zawsze umyj je przed gotowaniem.

Po grillowaniu surowego mięsa dokładnie umyj przybory kuchenne i ręce pod gorącą bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie próbuj i nie jedz surowego mięsa, mięsa mielonego. Osoba chora na salmonellozę może być również potencjalnym źródłem infekcji, jeśli nie posiada odpowiednich umiejętności higienicznych.

Dena Huxleye

„Ekstremalny gracz. Popkulturowy ninja. Nie mogę pisać w rękawicach bokserskich. Bacon maven. Namiętny badacz sieci. Nieprzepraszający introwertyk.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *