Przede wszystkim zastanówmy się, co chcemy osiągnąć usuwając spleśniałą część chleba: czy staramy się usunąć szkodliwą dla zdrowia pleśń, czy po prostu nie chcemy jej widzieć. Wrócimy do zdrowia, jednak usuwanie pleśni z chleba nie jest tak proste, jak nam się wydawało.
Pleśń to grzyb. To, co widzisz na swoim chlebie, to kolonie grzybów nitkowatych. Zatem owłosiona końcówka na powierzchni nie jest całym grzybem: pod spodem znajduje się cała sieć strzępek, lepiej znana jako grzybnia.
Marianne Gravely, specjalistka z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, zauważa, że ze względu na miękkość chleba strzępki pleśni wnikają bardzo głęboko i rosną na dużym obszarze – niebieskawa plama, która jest większa niż widoczna.
Jeśli chleb jest pokrojony, przesunięcie patelni z jednej kromki na drugą może zająć więcej czasu, więc jeśli chcesz wyjąć patelnię, po prostu wyrzuć kilka kromek. Jeśli nie przekrojony bochenek chleba jest spleśniały, będziesz musiał odciąć duży kawałek, jeśli naprawdę chcesz mieć pewność, że nie jesz strzępek pleśni.
Tymczasem pleśń potrzebuje więcej czasu, aby wniknąć głębiej w żywność stałą, dlatego można bez zastanowienia wycinać pleśń powierzchniową z ziemniaków, marchwi, sera i podobnych produktów.
Ale może uda nam się uwolnić go także od pieczywa? Wiele osób uważa, że pleśń na chlebie jest całkowicie nieszkodliwa, w końcu niektóre potrawy są specjalnie przygotowane z pleśnią. A może jest zabójczy?
Dietetyk Christine Marquette wyjaśnia, czy można bezpiecznie jeść pleśń.
Wszystko zależy od własnego zdrowia. Niektórzy ludzie są szczególnie uczuleni na grzyby lub pleśń. Dla nich spleśniały chleb, nawet po odcięciu widocznej pleśni, może wywołać niebezpieczne lub po prostu nieprzyjemne reakcje alergiczne. Niektóre rodzaje pleśni są toksyczne i można je znaleźć także na pieczywie. Jednak zjedzenie dużej ilości trującej pleśni jest prawie niemożliwe.
Jedzenie wszelkiego rodzaju pleśni może powodować nudności, a w rzadkich przypadkach choroby układu oddechowego. Chroni przed tym odporność zdrowego człowieka – jeśli wiesz, że Twój układ odpornościowy jest osłabiony, zachowaj jeszcze większą ostrożność.
Pleśń może być także przyczyną różnych grzybic – chorób grzybiczych. Jednak w przypadku większości ludzi niewielka ilość połkniętej pleśni, jaką można uzyskać po zjedzeniu kromki chleba bez widocznych bakterii pleśniowych, nie przynosi żadnego efektu.
Ale czy tym razem będziesz jedną z wielu osób, które nie zauważą negatywnych konsekwencji? Eksperci radzą zachować ostrożność i pozbyć się spleśniałego chleba. Nie należy go również wąchać: wybrane kromki lub cały chleb, jeśli pojawiła się pleśń, należy umieścić w plastikowej torbie, związać i wyrzucić. Następnie należy oczyścić powierzchnie, z którymi miał kontakt chleb i dokładnie umyć ręce.
„Myśliciel. Miłośnik piwa. Miłośnik telewizji. Zombie geek. Żywności ninja. Nieprzejednany gracz. Analityk.”