Rodacy, którzy odbyli dalekie podróże do krajów azjatyckich, czy Litwini, którzy tam osiedlili się, czasami wzdychają za paletą smaków lokalnych potraw i niezwykłymi dla naszego języka doznaniami. Ale prędzej czy później przychodzi dzień, w którym codzienne posiłki z ryżem przestają sprawiać przyjemność i coraz więcej oczu wypatruje w menu, które zawiera zachodnie potrawy. Od teraz zakochani w Bali Litwini będą mogli zachować tam smak placków ziemniaczanych czy zeppelinów.
Litwini rozproszeni po całym świecie jednoczą swoje społeczności, wprowadzają obcokrajowców do swojej kultury i jednocześnie wprowadzają nowe przyprawy do menu restauracji w egzotycznych krajach. Po 11 marca zorganizowana przez Litwinów na Bali. wakacje, restauracja na tej indonezyjskiej wyspie dodała do swojego menu dania kuchni litewskiej.
Brama Delfy „Verslas Plius” skontaktował się z pracownikami „Strawberry Resto”, aby zapytać, jakie dania kuchni litewskiej zrobiły wrażenie na Balijczykach i jakie będą ceny dań kuchni litewskiej na Bali.
Restauracja Ni Luh Sri Wahyuni jest od ponad roku na ukochanej przez Litwinów wyspie. Jednak miejsce zdążyło już zasłynąć na wyspie nie ze względu na litewskie zeppeliny, ale dzięki truskawkowym potrawom. W Indonezji truskawki są uważane za egzotyczne, dość drogie jagody, a miejscowi często organizują wycieczki, aby zobaczyć, jak uprawia się truskawki.
Ta kawiarnia wyróżnia się tym, że we wszystkich daniach używa się truskawek. Pływają również w popularnym indonezyjskim daniu „soto ayam” (oświetlony rosół) i pojawiają się na pizzy.
„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.