Jednak teraz, kiedy coraz bardziej sprzyjają temu upalne lata, majątek planuje powiększyć winnicę nawet do 4 hektarów. Tak mówią cudzoziemcy odwiedzający posiadłość winnica jest już na równi z regionami o głębokich tradycjach winiarskich, czytamy w raporcie.
Klimat jest coraz mniejszym wyzwaniem
Tradycja winiarska wywodząca się z ciepłych regionów południowej Europy wraz z ocieplającym się klimatem przesuwa się dalej na północ. Kiedyś uprawa winorośli była hobby kilku pasjonatów w sąsiedniej Polsce, dziś stała się już regularną działalnością – w kraju zarejestrowanych jest około 400 komercyjnych winnic. Andrius Diliautas, winiarz z Dworu Ilzenberg położonego w powiecie rakiszkowskim, zauważa, że Litwa też idzie tą samą drogą, a zmieniające się warunki klimatyczne otwierają możliwości dla winnic.
„Do niedawna uprawa winorośli była w naszym regionie trudna do wyobrażenia. Obecnie na Litwie uprawiamy głównie białe odmiany winorośli z University of Minnesota w Stanach Zjednoczonych, ponieważ są one bardziej odpowiednie dla klimatu północnego i lepiej przystosowują się do zim panujących w regionie. Niemieckie odmiany winorośli, popularne w Polsce i nadające się do produkcji czerwonego wina, wytrzymują temperatury do 24 stopni, a na Litwie są jeszcze chłodniejsze noce, więc w naszej winnicy do 70%. winorośle pochodzą z USA”, opowiada A. Diliautas.
O zbiorach winnic na Litwie decyduje ciepła jesień, której najważniejszymi miesiącami są sierpień i wrzesień. Winogrona zaczynają się rozprzestrzeniać wiosną, gdy średnia temperatura w nocy przekracza 10 stopni Celsjusza, a jagody dojrzewają jesienią. Chociaż ta wiosna była stosunkowo chłodna, winiarze mają nadzieję na ciepłą jesień i dojrzewanie jagód w samą porę.
W winnicy można się zgubić
Winnica dworska Ilzenberg składa się z jednego hektara dojrzałych winorośli i dwóch hektarów młodych szkółek zasadzonych cztery lata temu. W przyszłości planowane jest posadzenie kolejnego hektara winorośli. Jest to jedna z największych winnic na Litwie, w której marzycielski gość może się zgubić. Cudzoziemcy przybywający z różnych krajów uważają, że winnica w niczym nie ustępuje starym winnicom południowej Europy.
W ubiegłym roku winnica zebrała już pierwsze zbiory, a na ten rok planowana jest produkcja wina. „W dworku Ilzenbergów założyliśmy winiarnię, gdzie już produkujemy tradycyjne wina litewskie z jagód i owoców, aw tym roku planujemy produkcję wina z winogron. Winiarnia mieści się w starych pomieszczeniach odpowiednich dla win z masywnymi ścianami, które pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę, ale łączymy tradycje z nowoczesnymi rozwiązaniami – zainstalowaliśmy nowoczesną prasę do tłoczenia winogron” – powiedział A. Diliautas.
„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.