Obrotnica
Artyści ludowi i mistrzowie dziedzictwa kulinarnego ustawią się na ulicy Witolda, która w tym roku pobije rekordy. Będzie można kupić bursztyn, metal, glinę, drewno, dziewiarstwo, miód i inne bibeloty, a także najlepsze wyroby litewskiej sztuki ludowej i kulinarnej.
smakołyki dziedzictwa.
Wędkarskie święto na stacji potrwa jeszcze trzy dni, ale najwięcej smaczków, atrakcji i rozrywki dla gości stacji zapewni gościom główny dzień festiwalu Stintai – sobota.
Nadmorscy rybacy ze swoim sprzętem znajdującym się na ulicy J.Basanavičiausa, najlepsi szefowie kuchni restauracji i kawiarni kurortu, które wyposażyły kuchnie na świeżym powietrzu, zaproponują gościom najsmaczniejsze dania ze świeżych sardynek, aromatyzowanych ogórkiem, pieczonych, wędzonych i wysuszony. , pyszne ryby i inne ryby.
Jubileuszowemu Stintai nie zabraknie nie tylko w smaku, ale i w atrakcjach – jak co roku chętni mogą wziąć udział w zawodach wędkarskich Stintai i spróbować swoich sił w tradycyjnych zawodach wędkarskich. Do zabawy zaproszą Cię również zagrody Amaty, Žemaitiška kastiniška i Cursian jesiotra, śledzia i humoru.
Na ulicy J. Basanavičiausa oraz na placu Jūrates i Kastytis będzie grana wesoła muzyka, a chętnych do napisania życzeń zapraszamy na ulicę Witolda, gdzie stanie imponujący Wielki Mur wykonany przez artystę ludowego Linasa Zulkausa.
W sobotni wieczór odbędzie się teatralny pochód Wielkiej Stinty z Rycerzami Orderu Stints i grupą perkusyjną oraz tajemnica spalenia Wielkiej Stint „Jūris dvasia” z fakirami nad brzegiem morza Na
Most Połągi.
Spotkają się mistrzowie grillowania
Organizatorzy Turnieju Ryby z Grilla o Puchar im. Haliny Bovševič – Stowarzyszenie Litewskich Szefów Kuchni Grilla – odpowiedzialnie przygotowują się do obchodów rocznicy „Palangas Stinta 2023”.
Halina Bovševič to profesjonalna szefowa kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem, ekspertka w swojej dziedzinie, która stworzyła wiele przepisów, od pierwszych dni czynna członkini Litewskiego Stowarzyszenia Barbecue, następnie prezes stowarzyszenia, znanego w całym świat. świat w rodzinie grilla
„Mama z grilla”.
Wielokrotna uczestniczka i sędzia mistrzostw świata w grillowaniu, zawsze dzieląc się swoim doświadczeniem z ludźmi, dlatego założyła swoje studio kulinarne „MAMA BBQ”.
Kiedy Halina nagle zmarła wiosną 2021 roku, wszyscy na BBQ opłakiwali ją.
Uczestnicy turnieju zlokalizowanego na Placu Jūratė i Kastytisa – drużyny z Polski, Estonii, Łotwy i Litwy – zmierzą się o Puchar Haliny Bovševič, demonstrując swoje umiejętności przed widzami.
Zespoły będą przygotowywać specjalne dania, w tym koniecznie do spróbowania
będzie stinto.
Zespoły będą używać certyfikowanego, bardzo dużego, profesjonalnego węgla drzewnego i innych podpałek, które są wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i nadają się do produkcji żywności. Aby dania nabrały wyrazistego smaku, zespoły będą miały okazję spróbować wyśmienitych mieszanek przypraw do ryb i owoców morza, charakteryzujących się zdrowszym składem, bez szkodliwych barwników, bez wzmacniaczy smaku iz mniejszą ilością soli.
Rekord największej paelli
Nie tylko dania z grilla połechcą w nosie – Mindaugas Galvelis będzie dążył do swojego piątego litewskiego rekordu z hiszpańskimi przyprawami na festiwalu Stintos – przygotowana zostanie największa w kraju paella z rybami i owocami morza.
Pierwszy rekord Litwy ustanowiony przez Mindaugasa sięga 1999 r. jajecznicy sadzonej z 717 jaj, drugi w 2001 r. – 748 jajecznicy, aw 2002 r. – nawet 1219 jajecznicy.
Rekord pana Galveli z 2015 roku również wyróżnia się na tle krajowych rekordów. upieczono największy naleśnik Žemaitsa, który ważył 12,585 kg.
Wszystkie te osiągnięcia zostały dokonane na tej samej patelni, która będzie również dążyć do rekordu największej paelli z ryb i owoców morza.
Ta patelnia rekordowych rozmiarów została wykonana przez Vytenisa Urbę, strażnika starożytnych tradycji dziedzictwa kulturowego.
Około 25 kilogramów ryżu, 12 kilogramów filetów rybnych, 10 kilogramów owoców morza, 5 kilogramów małży, około 18-20 kilogramów różnych warzyw, 5 kilogramów owoców, różne przyprawy i oczywiście tuńczyk . rejestr.
Po ustanowieniu rekordu wszyscy goście festiwalu Stintai zostaną zaproszeni do skosztowania tego rekordowego dania, jednocześnie przekazując datki na pomoc Ukrainie. Zebrane środki zostaną przeznaczone na wsparcie partnera miasta Połąga na Ukrainie – Buča.
bursztynowa ryba
Podczas festiwalu artyści będą mogli również podziwiać efektowny samochód odrestaurowany przez firmę Vytenis Urba – kocioł o pojemności nawet 500 litrów. Vytenis jest wielkim piewcą litewskich tradycji, restauratorem starożytnych narzędzi, dla którego zawsze było ważne zachowanie autentyczności i starożytnych
dostosować rzeczy do współczesnego świata.
W tym wyjątkowym wozie dla festiwalowych gości zostanie ugotowanych 500 litów bursztynowej ryby. To specjalna receptura zupy rybnej stworzona i przetestowana przez „Stintų Ordino”, w której między innymi zastosowano bursztyn, a jako przyprawę – przyprawy o niepowtarzalnym zapachu i smaku
bursztynowy pył i kilka kropel specjalnego „bursztynowego napoju”. Ta bursztynowa ryba zdobyła tytuł mistrza na mistrzostwach gotowania ryb, które odbyły się w Šilute.
W tym roku gigant Vidas Blekaitis i wirtuoz Darius Glušauskas połączą siły, by stworzyć bursztynową rybkę. Vidas Blekaitis z Litwy to światowa potęga, która poświęciła temu sportowi znaczną część swojego życia i wzięła udział w ponad 400 zawodach, podczas których wielokrotnie stawała się zwycięzcą i zwycięzcą nie tylko na Litwie, ale i na świecie. Została nawet sześciokrotną zwyciężczynią mistrzostw świata: dwukrotnie na Drużynowych Mistrzostwach Świata w Trójboju Siłowym, na Mistrzostwach Świata w Trójboju Siłowym w grze podwójnej, na Mistrzostwach Świata Masters w trójboju siłowym, dwukrotnie na Mistrzostwach Świata w Podnoszeniu Ciężarów. Podczas kwarantanny, kiedy siłownie były zamknięte, Vidas odkryła swoją drugą pasję – gotowanie, a zwłaszcza wędzenie mięs i ryb.
Ta czynność jest teraz nieodłączną częścią życia Vida, więc on i jego kolega biorą udział w różnych uroczystościach, podczas których gotują różne gulasze, gotują ryby i demonstrują swoje umiejętności kulinarne.
pojemności. Podczas obchodów „Palangas stinta 2023” duet Vidos i Darius z pewnością zaskoczy wszystkich widzów imprezy.
Darius Glušauskas – ekspert w produkcji nietradycyjnej kuchni w Kazaniu – podzieli się swoim doświadczeniem nie tylko w produkcji paelli i prawdziwego pilawu, ale także doradzi, jak przyrządzić prawdziwą, tradycyjną rybę. Darius od wielu lat zajmuje się kuchnią niekonwencjonalną i wraz ze swoim zespołem brał udział w niejednej uroczystości, której uczestnicy byli zaskoczeni smakiem potraw.
„Ewangelista kulinarny. Miłośnik podróży. Namiętny gracz. Certyfikowany pisarz. Fan popkultury”.