W oczekiwaniu na wielkie święta w roku coraz częściej myślimy o przyjęciu – co zastawimy na stole w magiczny wieczór Świąt Bożego Narodzenia. Jest kilka dań, które najwyraźniej nigdy się nie zmienią – kalädaitis, sližikai, śledź, ale co roku chcą serwować nowe dania. Dziś interesują mnie dania mieszane i sałatki – więc zebrałam dla Was 10 pysznych przepisów. Ci, którzy przestrzegają ścisłego postu w Wigilię Bożego Narodzenia, również uznają to za stosowne.
Zmieszany z… majonezem fasolowym
„Już wiem na pewno, że ta mieszanka będzie świetnie prezentować się na naszym świątecznym stole. Świetny smak i bardzo prosta w przygotowaniu mieszanka fasoli, cebuli i pikli z majonezem z fasoli. A majonez z fasoli robi się z płynu z fasoli! przyprawy i olej, można zrobić taki majonez, że nikt nawet nie będzie podejrzewał, z czego jest zrobiony ten doskonały sos. Przynajmniej moi goście tak naprawdę nie zrozumieli I nie trzeba będzie dolewać płynu z fasoli”, Krystyna Naturjevienė, autorka bloga „Maisto ámákaika”, dzieli się świetnym przepisem.
Majonez fasolowy jest idealny nie tylko do sałatek i mieszanek, ale także do przekąsek, ryb i wszędzie tam, gdzie chcesz dodać sos.
Do mieszanki potrzebne będą:
425ml puszka fasoli w puszce
250 g ogórków kiszonych
30g pietruszki
120 g niebieskiej cebuli
Na marynatę z cebuli:
1 rok sz. cukier
0,5 godziny. cii. sól
1 rok sz. ocet jabłkowy
100 ml letniej wody
Na majonez fasolowy:
100 ml płynu z fasoli
I wiek sz. musztarda
0,5 godziny. cii. cukier
1/4 wieku sz. sól
1 rok sz. sok cytrynowy
120 ml oleju (użyłam słonecznikowego)
Jak produkować
* Niebieską cebulę kroję w półpierścienie i przekładam do miski. Dodaję cukier, sól, ocet jabłkowy i letnią wodę. Dobrze mieszam i zostawiam do zamarynowania na 15 minut.
* Odcedzam płyn z fasoli. Do pojemnika wlewam około 100 ml (mniej więcej), dodaję łyżeczkę musztardy, sól, cukier, wyciskam sok z cytryny i dodaję olej. Całość dobrze ubijam mikserem do uzyskania gęstej jednorodnej masy. Majonez fasolowy jest gotowy.
* Ogórki kiszone kroję (w kostkę lub w słomki – jak kto woli) i przekładam do miski. Do ogórków dodaję odsączoną fasolę z puszki. Cebule wyjmuję z marynaty, odciskam trochę płynu rękami i wrzucam do miski obok ogórków i fasoli. Posiekałam świeżą pietruszkę i włożyłam do miski. Mieszam wszystko.
* Całość zalewam majonezem fasolowym i dobrze mieszam.
Mieszanka jest gotowa!
Pyszne!
Informujemy, że na tej stronie używane są pliki cookies. Jeśli się zgadzasz, naciśnij przycisk „Akceptuję” lub kontynuuj przeglądanie. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej i usuwając zapisane pliki cookies.
„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.