Wybitny polski dziennikarz kulinarny i podróżniczy wyprodukował barszcz zimny na targu w Halle

Wilno to popularne miasto dla polskich turystów. Oficjalna agencja rozwoju miasta Wilna „Go Vilnius” pomogła w zorganizowaniu wyjazdu dziennikarza do Wilna i okolic. Krytyk kulinarny dzielił się z publicznością wskazówkami, co kupić w Wilnie, gdzie odwiedzić i gdzie pysznie zjeść.

Podczas transmisji na targu w Halle dziennikarz przygotował prawdziwy litewski zimny barszcz z produktów litewskich rolników. W innym przedstawieniu, pod zamkiem w Trokach, wykonano miks litewski. W Pasażu Senatorów krytyk podróżniczy opowiedział o popularnej książce „Wilno. Historia rodzinnych smaków” Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, miejscowej Polki mieszkającej w Wilnie.

Reporter był pod wrażeniem nie tylko piękna miasta, ale także nowo odkrytych osobliwych smaków. W jednej z kawiarni w Pasażu Senatorskim dziennikarz spróbował lodów mrówek. Krytyk kulinarny odwiedził także kawiarnię miłosną Augustas & Barbora, gdzie pił kawę z ciastem Barbora, przybliżając publiczności nie tylko historię Litwy, ale także słynną romantyczną legendę, ale także tragedię Zygmunta Augusta i Barbory. Radziwiłłaty.

We wszystkich trzech programach dziennikarz podróżniczy opowiada historię Wilna i Litwy. W swoich audycjach dziennikarz pokazał Bramę Zorzy, Plac Katedralny, odwiedził więzienie Łukiszki, Pałac Prezydencki i Dziedziniec Uniwersytetu Wileńskiego. W trzeciej audycji reporter pojechał do Troków.

Spektakl opowiada także historie degustacji potraw, często autor porównuje degustację potraw z potrawami przygotowywanymi w jego rodzinnej Polsce. W kawiarni na Zarzeczu krytyk kulinarny skosztował widelca. Autor spektaklu udał się również do nowej dzielnicy Wilna – Paupis, odwiedził targ w Paupis.

Wszystkie trzy programy można znaleźć na koncie YouTube Roberta Makłowicza: https://www.youtube.com/c/RobertMak%C5%82owicz_official. Spektakle są po polsku, więc litewscy widzowie powinni włączyć napisy.

Robert Witold Makłowicz – ur. 1963 12 sierpnia w Krakowie. Jest polskim krytykiem kulinarnym, dziennikarzem, pisarzem, krytykiem, podróżnikiem. 2020 stworzył własny kanał na platformie YouTube. W swoim show podróżuje do różnych miast w Polsce i na świecie, ukazując kultury kulinarne tych regionów.

Surowo zabrania się wykorzystywania informacji publikowanych przez DELFI na innych stronach internetowych, w mediach lub gdzie indziej, lub rozpowszechniania naszych materiałów w jakiejkolwiek formie bez zgody, a jeśli uzyskano zgodę, DELFI musi być podane jako źródło.

Edwin Claye

„Praktykujący Twitter. Profesjonalny introwertyk. Hardkorowy znawca jedzenia. Miłośnik sieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.