W ten weekend na Akropolu – wegański festiwal – MadeinVilnius.lt

Już w najbliższą sobotę – 7 maja. W wileńskim centrum handlowym „Akropolis” i tydzień później – 14 maja. Letni festiwal Vegfest LT zaprosi wszystkich zainteresowanych weganizmem, wegetarianizmem, surową żywnością i zdrowym stylem życia do kowieńskiego „Akropolis”. Uczestnicy będą mogli skosztować wegańskich przekąsek, dań gorących, deserów i napojów, różnych półproduktów, zamienników mięsa i mleka, produktów ekologicznych, naturalnych kosmetyków i środków czystości, specjałów wyposażenia kuchni, książek kucharskich itp. biżuteria, akcesoria, elementy wystroju domu.

„Będzie to pierwsze duże wydarzenie od dwóch i pół roku. Handlowcy i goście tęsknią za zarówno wydarzeniami, jak i komunikacją na żywo” – powiedziała Ventė Viteikaitė, twórca Vegfest LT i mieszkająca w Wielkiej Brytanii.

Pierwszy Vegfest LT odbył się w 2016 r. jesienią w Wilnie, a od następnego roku organizacja ruszyła także w Kownie. „Jego pomysł narodził się po udziale w największej na świecie imprezie dla wegan i kibiców – Vegfest UK w Londynie, która w tym roku obchodzi dziesiątą rocznicę” – powiedziała Ventė. W wydarzeniu tym co roku uczestniczy ponad pół tysiąca firm, odbywają się spotkania z najsłynniejszymi na świecie weganami, lekcje gotowania i pokazy filmowe.

Koncepcja Vegfest LT jest bardzo podobna. „Wydarzenie ma na celu zarówno zgromadzenie wegan, jak i przybliżenie idei weganizmu jak najszerszemu gronu odbiorców. Chcemy pokazać, jak szeroki jest wybór dań wegańskich i jaka jest pyszność” – powiedział organizator.

Ludzie na ogół wybierają weganizm ze względów etycznych – weganie uważają, że wykorzystywanie innych żywych istot do ich własnych celów nie jest właściwe. Dla innych ważnym aspektem zdrowia jest to, że dieta roślinna jest znacznie zdrowsza niż mięso. Jeszcze inni nalegają, aby nie szkodzić środowisku – szacuje się, że intensywne rolnictwo powoduje więcej szkód dla środowiska niż cała produkcja i transport łącznie.

Na świecie od dawna istnieją plemiona, narody i regiony, w których ludzie jedli weganizm i wegetarianizm. Początki filozofii stojącej za weganizmem i wegetarianizmem sięgają starożytnej Grecji, jak słynny filozof Pitagoras i jego zwolennicy.

Współczesny wegetarianizm datuje się na rok 1847, kiedy w Anglii założono Towarzystwo Wegetarian, a weganizm od roku 1944, kiedy weganie przestrzegający surowszych zasad oderwali się od niego i stworzyli odrębną organizację. Społeczność wegańska jest aktywną organizacją, która wsparła organizację pierwszych „vegfestów” na Litwie.

Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb, owoców morza, a weganie nie tylko je porzucają, ale także nabiał, jajka, a nawet miód i unikają kosmetyków, futer, skóry, wełny i jedwabiu, które były testowane na zwierzętach lub zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego .

Ostatnio liczba wegan na świecie i na Litwie gwałtownie rośnie. Najpopularniejszy ruch jest w Izraelu, gdzie około jedna dziesiąta populacji uważa się za wegan. Oczywiście ruch jest również bardzo popularny w swoim rodzinnym kraju – Wielkiej Brytanii, w tym w Niemczech, Francji, krajach skandynawskich, USA, Kanadzie, Australii i Tajlandii. Nie wiadomo dokładnie ilu wegan na Litwie, ale największa platforma dla wegan w kraju – facebookowa grupa „Lithuanian Vegans” zgromadzona w Ventė, łączy obecnie ponad 36 000 osób. członków.

„Kiedy zostałem weganem, prawie nie znałem innych wegan, więc postanowiłem założyć tę grupę – nie spodziewałem się, że zyska na popularności. A kilka lat później narodził się „vegfest” – wspomina V. Viteikaitė .

Kiedy zostali weganami, wybór dań wegetariańskich w kawiarniach i restauracjach na Litwie był bardzo ubogi – co najwyżej mogli zaoferować smażone ziemniaki i sałatki dla wegan, ale teraz sytuacja jest zupełnie inna. „Menu wegańskie pojawiło się w wielu restauracjach, a niektóre wegańskie restauracje zostały nawet otwarte w dużych miastach” – powiedziała. Wskazała, że ​​spośród start-upów związanych z żywnością urodzonych w Wielkiej Brytanii w ostatnich latach aż dwie trzecie oferują żywność pochodzenia roślinnego.

Według niej coraz więcej litewskich firm dostrzega i reaguje na zmieniające się potrzeby klientów. „Powstaje coraz więcej firm, które produkują lub importują produkty wegańskie” – powiedziała Viteikaitė. Część z nich będzie dostępna w kolejnym wydarzeniu.

„Będziemy mieli zarówno absolwentów vegfest, którzy nie przegapili ani jednej imprezy od jej powstania, jak i nowicjuszy, którzy chcą się przedstawić naszej społeczności. Po zniesieniu ograniczeń w podróżowaniu, ponownie będziemy przyjmować gości z zagranicy – ​​Łotwy, Estonii, Polski, Wielka Brytania, a nawet daleka Japonia!”, zachwycał się Ventė.

W Wilnie będzie 60 stoisk, aw Kownie 70.

„W tym roku postanowiliśmy zrezygnować z programu konferencji – będą tylko targi z różnymi promocjami, ale mamy nadzieję, że od przyszłego roku będziemy mogli organizować imprezy z konferencjami, lekcjami gotowania i strefą dla dzieci, tak jak to było przed pandemią, – powiedział organizator. Nawiasem mówiąc, pandemia zainspirowała ją do zorganizowania kolejnej imprezy – „Salon de la health”, która odbędzie się 17 września. W Kownie „Akropol”.

Ventė zaprasza na letni festiwal Vegfest LT nie tylko wegan, ale także wszystkich, którzy chcą wypróbować różne innowacje. „Mamy bardzo szeroki asortyment – ​​bardzo starannie dobieramy uczestników, aby podobne towary się nie powtórzyły, a większość z tych firm pojawia się publicznie dopiero na naszych imprezach – na pewno nie spotkacie ich na każdym festiwalu w mieście” – mówi rozmówca powiedział. Według niej, właściciele sklepów i lokale gastronomiczne często przyjeżdżają na imprezy Vegfest LT w poszukiwaniu czegoś niezwykłego. Impreza odbędzie się w Wilnie i Kownie w godzinach 10:00-18:00. WOLNE WEJŚCIE.

Brinley Hamptone

„Myśliciel. Miłośnik piwa. Miłośnik telewizji. Zombie geek. Żywności ninja. Nieprzejednany gracz. Analityk.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.